Učestale probleme izazvane upornim infekcijama gljivicom kandidom koji su najčešće uzrokovani modernim, ubrzanim načinom života i neadekvatnom ishranom, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, uspešno je rešio tim farmaceuta i tehnologa u kompaniji Phytonet.

Phytonet je poznata švajcarska kompanija koja preko 11 godina posluje u oblasti razvoja farmaceutskih proizvoda, hrane i dodataka ishrani, a njihov tim u Srbiji je glavna okosnica ovog preduzeća za aktivnosti razvoja proizvoda i proizvodnje koja se plasira na ostala svetska tržišta – razvijeno za svetsko tržište, sa ponosom proizvedeno u Srbiji.

U saradnji sa Institutom za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, tim stručnjaka razvio je jedinstveni preparat CandBerrol koji sadrži ekstrakt čileanske maki (maqui) bobice, bogat sastojcima sa izraženim biološkim efektima. Kroz razvoj inovativnog rešenja, naučnici tima Phytonet došli su do saznanja da ovaj biljni ekstrakt ima veliki potencijal u primeni i tretmanu lečenja problema pre svega oralne kandidijaze.

Krajnji efekat preparata je izmena patogenog potencijala gljivice. Na ovaj način uspostavlja ce ravnoteža u usnoj duplji i, iako se kandida ne eliminiše potpuno iz usne duplje, izbegava stalni ciklus lečenja, kao i ponovne infekcije kada se moraju stalno i ponovljeno primenjivati lekovi uz čest razvoj rezistencije kandide na primenjenu terapiju.

Rezultati sa tržišta govore o prednostima ove inovativne formule, koja ima svoje mesto primene u rizičnim i ranjivim grupama, poput pacijenata koji su na stalnoj antibiotskoj terapiji, bebama i majkama koje imaju problema sa kandidom, pacijentima koji imaju paradentalne implante i protetske mostove.

Uz podršku Fonda za inovacionu delatnost kroz Program sufinansiranja inovacija preduzeće je uspelo da zaokruži proizvodni proces i obezbedi sigurnu, bezbednu i efikasnu proizvodnju preparata CandBerrol-a.

„Jedan deo sredstva smo uložili u opremanje proizvodnog prostora, s obzirom na to da su za proizvodnju preparata CandBeroll-a potrebni određeni specifični ambijentalni uslovi, a drugi za automatizovanu proizvodnu liniju koja osigurava brz i bezbedan proces proizvodnje i stabilnost proizvoda tokom njegovog roka trajanja na tržištu,” istakli su u kompaniji Phytonet.

Istraživanje, razvoj i plasiranje još jednog inovativnog proizvoda na svetsko tržište je naredni je korak naučnog tima srpskog Phytonet-a. Novi preparat će biti kombinacija probiotika, izolovanog sa našeg područja i CandBeroll-a. To je prvi preparat ove vrste koji će posle dugo vremena sadržati probiotik izolovan sa područja Balkana, a tim Phytonet-a ga razvija pod kodnom krilaticom „Srpski probiotik za srpska creva“.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).