Stock fotografija, odnosno tematska, situaciona komercijalna fotografija već dvadeset godina daje raznovrstan vizuelni sadržaj koji se koristi u različitim delatnostima (marketingu, dizajnu i sl). Pojednostavljeno licenciranje i dostupnost Stock sadržaja (dostupnih preko online baza) su glavni aduti i prednosti ovog vida poslovanja. Na dobrom je putu da iz korena redefiniše primenjenu fotografiju, njene domete i ciljeve, a odavno je jasno da se radi o industriji vrednoj nekoliko milijardi dolara.

Aleksej Vasić danas uspešan stock fotograf i suosnivač jednog od najuticajnijih domaćih foto studija Lumina images u svet Stock fotografije ušao je slučajno, kupovinom fotoaparata za jednokratnu upotrebu na putovanju. Godinama koje su usledile posle toga raslo je njegovo interesovanje za fotografiju. Dugogodišnje profesionalno bavljenje fotografijom iznedrilo je potrebu da se čitav proces optimizuje, organizuje i zaokruži na način koji bi odgovarao ovom načinu rada i potrebama klijenata. Tako se rodila ideja o stvaranju kolektiva i platforme Stock Studio.

Sva rešenja koja su do sada na tržištu napravljena i ponuđena, fokusirana su na krajnje korisnike, odnosno kupce fotografija na internetu. Tim mladih preduzetnika iz Beograda, okupio se oko ideje da stvaraocima digitalnog sardžaja ponudi jedinstveno rešenje, inovativnu platformu, koja će im pomoći da svoje poslovanje podignu na viši nivo, da jednostavno i brzo prate rezultate i informacije vezane za prodaju fotografija, kao i celokupnu kontrolu sistema.

Zajednica stock kontributora, zahvaljujući ovoj ideji, danas ima mogućnost da arhivira, organizuje i edituje sadržaj na jednom mestu, a u isto vreme poseduje potpuno vlasništvo i zaštitu sopstvenog sadržaja. Sa ove platforme omogućena je distribucija sadržaja agencijama i klijentima, gde se zapravo vrši prodaja.

Kako Aleksej navodi, tim je zahvaljujući sredstvima Evropske unije, izuzetno ubrzao proces razvoja i uspeo da podigne prototip iz faze ”grubog” koncepta do proizvoda spremnog za tržište. Sredstva koja su odobrena kroz program Fonda za inovacionu delatnost su prevashodno usmerena u razvoj, tako da preduzeće sada ima funkcionalan proizvod spreman za korišćenje.

Sledeći korak u razvoju platforme je implementacija analitičkog praćenja povraćaja investicije na fotografije i video sadržaje, praćenje svih metrika i dobijanje tačnih i pouzdanih informacija. Fokus daljeg unapređenja je na formiranju velike baze korisnika i razvijanje korisničkog iskustva.

”Stock fotografija je nastala tako što vam je na primer bila potrebna fotografija jabuke, koju vi „skinete“ sa interneta. Sada je to kupovina nečega što zaista treba da zameni organizovano slikanje i isprati, čak i diktira estetiku vašeg brenda. Naša želja i cilj je da nastavimo da razvijamo proizvod i svi zajedno pomažemo, osluškujemo, i rešavamo probleme stock zajednice”, zaključio je Aleksej.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).