Mladi entuzijastični tim inženjera Zanus Technology iz Valjeva uz pomoć robotike i hardvera nudi inovativna rešenja za preduzeća, da razvijaju i proizvode mehatroničke sisteme i vrše optimizaciju svojih pogonskih rešenja.

Ovi obožavaoci robotike uz značajnu finansijsku podršku Evropske unije danas mogu da ponude novu generaciju inovativnih robotskih sistema za video-produkciju, koja će utabati put njenoj automatizaciji.

Sa ambicijom da izmene oblast produkcijske robotike razvili su idejno rešenje – motorizovanu PT glavu kamere, kao skup produkcijskih robota, koja je namenjena za studije i produkcijske kompanije. Zanus roboti obezbeđuju maksimalnu fleksibilnost i nude infrastrukturu koja pruža pristup sistemu za pokretanje kamere sa izuzetno malim kašnjenjem i velikom rezolucijom. Oni se mogu uspešno nositi sa zahtevima koji uključuju veoma sporo ili veoma brzo kretanje kamere bez potrebe za promenom robota ili njegovih delova, zato se koriste za različite vrste sadržaja, uključujući i sportske događaje visokog nivoa.

”Inovativnost u našim proizvodima, za razliku od svega što se nudi na tržištu jeste što mi ne koristimo gotove elektronske proizvode koji su opšte namene, već našu ekspertizu iz drugih mehatroničkih proizvoda koristimo da razvijemo kontrolnu elektroniku posebno namenjenu robotima u video produkciji. Na ovaj način, podižu se performanse, preciznost, dobija se kompaktnije rešenje i mogućnost nižih cena prilagođenih širem tržištu“, ističe Marko Tanasković, vođa velikog tima Zanus koji čine stručnjaci od kojih su neki i doktorirali u inostranstvu, nakon čega su se vratili u Srbiju bez straha od neuspeha.

Na putu od ideje do realizacije podrška kroz Program sufinansiranja inovacija značila im je da znatno ubrzaju proces razvoja robotike sa ciljem da se omogući svakome ko generiše prihode od video-materijala da priušti sebi sistem koji poboljšava kvalitet svake video produkcije, a u isto vreme koristi različite pametne softvere. Ova vrsta video-produkcijske opreme omogućava direktan striming, iznajmljivanje kamermana u bilo kom delu sveta i daljinsku kontrolu. Jedino ograničenje je neophodno posedovanje internet konekcije. Pokriva dva segmenta korišćenja, automatizovano ali i tradicionalno manualno upravljanje.

Korisnici Zanus rešenja su pre svega inostrane kompanije, međutim sve više upita pristiže sa domaćeg terena. Ono što je domaćim proizvođačima mašina interesantno jeste mogućnost da dobiju elektroniku koja čini njihovu mašinu inteligentnom u smislu da može da radi auto-dijagnostiku, da na bazi snimanja parametara i ciklusa rada daje verovatnoću otkaza pojedinih delova, a da i proizvođaču ili dobavljaču delova daje informaciju o tome kako bi on na vreme mogao da pripremi neophodne zamenske delove.

Kao relevatan igrač na tržištu produkcijske robotike, Zanus želi da potpomogne rast tržišta automatizacije. Vodi se ličnom filozofijom, da agilnom organizacijom razvoja, hrabrom primenom rezultata iz akademske zajednice i upornim eksperimentisanjem sa novim metodologijama i pronalascima, inovacije u oblasti hardvera mogu da postanu i pristupačne i brze. Uspešni projekti koje su realizovali do sada koristeći ovu filozofiju potvrđuju da je tako nešto zaista moguće.

Ugovor o Direktnom grantu – Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija.
Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2014. godinu, dok je 2 miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Više o projektu možete saznati na: http://www.inovacionifond.rs/