CEREMONIJA OBELEŽAVANJA EFFE PROJEKTA – Evropa za festivale, festivali za Evropu

0

Svečana ceremonija EFFE projekta održaće se u utorak  29. septembra 2015. u Skupštini grada Beograda sa početkom u 18h,  u okviru koje će se dodeliti EFFE sertifikati predstavnicima 22 festivala iz Srbije koji su postali deo međunarodne mreže evropskih festivala i obeležiti početak ArtLink festival mladih talenata koji će se održavati u nekoliko koncertnih prostora u Beogradu i Novom Sadu od 29. septembra do 11. oktobra 2015.

artlink_aron_plakat_za_webNovinarima će se obratiti Direktorka ArtLink Asocijacije g. Jovanka Višekruna Janković i Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. Na samom otvaranju ArtLink young talent festivala u 20h nastupiće Aron Kieza na klarinetu i Nataša Starčević na klaviru izvođenjem Bramsa, Vebera, Šumana i Poulenca.

ArtLink Festival mladih talenata u svom ovogodišnjem, evropskom izdanju, donosi mnogo novih imena iz sveta umetničke muzike i zvezda u usponu, kao i više renomiranih umetnika  koji se do sada nisu predstavljali publici u Beogradu.

U okviru Festivala, 8. oktobra, biće održan koncert u saradnji sa Simfonijskim orkestrom RTS-a sa sjajnim mladim francuskim pijanistom Žan-Pol Gasparijanom, koji će nastupiti i 5. oktobra u Novom Sadu, u saradnji sa muzičkom omladinom Novog Sada. Ovi koncerti biće realizovani u saradnji sa Francuskim institutom, kao deo Francuske muzičke jeseni, koja se realizuje pod pokroviteljstvom muzičkog Mecenata Sosijete Ženeral.

Gasparijan će sa orkestrom izvesti jedan od najzahtevnijih i najpoznatijih klavirskih koncerata – vrlo popularni II koncert Rahmanjinova pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, a u Gradskoj kući u Novom Sadu u saradnji sa Muzičkom omladinom Novog Sada izvešće zahtevan pijanistički recital.

Festival će predstaviti i najtalentovanije mlade umetnike iz Regiona, sa fokusom na program Višegrad – Balkan u okviru koga ćemo čuti najpoznatija umetnička imena iz  zemalja „Višegradske grupe“ – Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske.

Publici će se predstaviti mlada violinistkinja iz Poljske Maria Maškova koja će nastupiti sa pijanistom Ukijem Ovaskainenom, sjajni češki kvartet Epok, pijanista Zoltan Fehervari, a malu programsku svežinu će doneti izuzetan ansambl Janoška iz Slovačke, čijim će koncertom – u saradnji sa Centrom za muziku Kolarčeve zadužbine – biti zatvoren Festival, 11. oktobra.

Među gostujućim umetnicima će biti i violinista Kai Fogler iz Nemačke, kao i pijanistkinja Mirjana Rajić. Svi pomenuti umetnici će kroz majstorske radionice raditi i sarađivati sa našim mladim talentima pomažući im da dodatno razviju svoja znanja i umeće.

Publika će na festivalu na samom otvaranju čuti i mladog italijanskog klarinetistu Arona Kiezu, pijanistkinju Natašu Šarčević, a zatim i flautistkinju iz Austrije Marianu Buslehner i pijanistkinju Alisu Bešević, Gudački orkestar Muzičke škole za talente iz Ćuprije, kao i mlade umetnike iz Srbije koji nastupaju u okviru Muzičkog ciklusa za mlade talente ArtLInk -Sosijete Ženeral.

„ArtLink Festival mladih talenata“, koji 29. septembra počinje u Beogradu, jedan je od primalaca EFFE etikete. ArtLink Festival podstiče profesionalni uspon i izvođaštvo mladih talenata. Festival ostvaruje osnivačku ideju ArtLink da predstavlja i promoviše najperspektivnije kao i već etablirane mlade umetnike iz Srbije, ali i da domaćoj publici predstavlja zvezde u usponu i renomirane mlade umetnike iz sveta.

Partneri ovogodišnjeg ArtLink Festivala mladih talenata su i Italijanski institut za kulturu, Ambasada Nemačke u Beogradu, Kultur Forum, Kulturni centar Beograd, uz značajnu podršku Međunarodog višegraskog fonda, grada Beograda, Ministarstva za kulturu i informisanje i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Podeli

Comments are closed.