Četvrtina donacija EU u Srbiji namenjena zaštiti okoline

0

Uvođenjem sistema menadžmenta zaštitom životne sredine EMAS3, Evropska unija je omogućila kompanijama iz zemalja koje nisu članice, da se uključe u taj proces, istaknuto je Privrednoj komori Srbije (PKS), na završnoj konferenciji projekta EU “Sprovođenje zakona u oblasti kontrole industrijskog zagađenja, sprečavanja hemijskih udesa i uspostavljanje EMAS sistema”. Četvrtina ukupnih donacija EU u Srbiji namenjena za zaštitu okoline.

„Aspekti efikasnosti izvora politike EU za zaštitu okoline smatraju se ključnim za dugoročnu održivost konkurentnosti i naših ekonomija uopšte. Zato ne treba da iznenađuje podatak da 25 odsto bespovratne pomoći EU Srbiji ili više od 700 miliona evra je od 2000. godine do sada upućeno upravo ovom sektoru“, rekao je Ričard Maša, Šef III sektora operacija Delegacije EU u Srbiji obraćajući se učesnicima konferencije “EMAS III – Najkredibilniji sistem menadžmenta zaštitom životne sredine – nova šansa za srpska preduzeća”  .

„Poglavlje 27 koje se bavi zaštitom okoline predstavlja oko 30 odsto zakonskih propisa koje treba uskladiti sa zakonima EU. Povinovanje tim propisima zahteva značajne finansijske i administrativne kapacitete – to je izazov i za države članice – o čemu govori podatak da zaštita okoline čini četvrtinu prekršajnih procedura koje Evropska komisija pokreće protiv država članica  zbog neadekvatnog transponovanja ili sprovođenja odredbi poglavlja“, rekao Maša.

EMAS je dobrovoljni sistem, zasnovan na standardima EU i za sada u Srbiji još nema organizacija koje su u njemu registrovane, ali su tri kompanije izrazile spremnost da se uključe –  Galenika, TRS Europe i Gorenje Valjevo, rekla je Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Srbija ima obavezu da do 2018. godine usvoji kompletnu evropsku regulativu u oblasti ekologije, što zahteva znatna finansijska sredstva i obučenost administrativnih kapaciteta kako na lokalnom tako i na nivou cele države. Trećinu svih pregovora sa EU čini upravo zaštita životne sredine, kriza jeste, ali ne možemo da odustanemo, jer će standardi EU da povećaju kvalitet života ljudi u Srbiji, dodala je Božović.

Pristupanje EMAS je dobrovoljno, a podrazumeva standardizaciju 20 oblasti, dodao je Maša.

EMAS predstavlja istovremeno i jedan od najkredibilnijih sistema menadžmenta zaštitom životne sredine. Ključni cilj je da se prepoznaju i nagrade one organizacije i kompanije koje posluju iznad minimuma zakonskih zahteva, ostvaruju stalno poboljšanje i istinito izveštavaju o performansama u vezi sa zaštitom životne sredine.

Cilj EMAS je da kompanija smanji ekološke rizike, ali da pri tom ostvari uštede i postigne veću konkurentnost.

Podeli

Comments are closed.