Debata o širenju Unije u Domu Omladine

0

Info centar Evropske unije organizovao je u Domu Omladine u Beogradu simulaciju debate u Evropskom parlamentu na temu proširenja EU, a prevagu u raspravi su, prema mišljenju žirija i publike, odneli protivnici primanja novih članica u Uniju.

Info centar Evropske unije, Otvorena komunikacija i Studentsko udruženje BEUM organizovali u utorak uveče u Domu Omladine u Beogradu simulaciju debate u Evropskom parlamentu na temu proširenja EU, a prevagu u raspravi su, prema mišljenju žirija i publike, odneli protivnici primanja novih članica u Uniju.

Šest debatera ( ukupno je učestvovalo 60 studenata ) predstavljalo je šest grupacija Evropskog parlamenta, odnosno njihovu poziciju po pitanju proširenja Evropske unije.

Stranke u Evropskom parlamentu, koje se zalažu za proširenje, zastupali su studenti Viktor Prlja, Miljana Pejić i Milja Šiljakinić, a stavove partija koje se protive proširenju branili su Stefan Siridžanski, Marija Simić i Miloš Rafailović.Svako od učesnika je imao po sedam minuta da argumentuje svoj stav.

image(1)

Studenti koji su zastupali stranu koja podržava prijem novih članica u EU su kao argumente za svoje stavove navodili da širenje EU jača mir u Evropi i doprinosi sprovodjenju ekonomskih reformi i jačanju ljudskih prava u zemljama koje žele da udju u EU.

Prlja je, braneći stavove da je proširenje EU dobro i za samu Uniju i za zemlje kandidate za članstvo, rekao je da širenje EU doprinosi jačanju mira u Evropi.

Kao primer je naveo dijalog Beograda i Prištine, za koji je rekao da je direktno podstaknut željom obe strane da jednog dana udju u EU.

Prlja u simulaciji debate u Evropskom parlamentu zastupao stavove Evropske narodne partije, koja je najveća grupacija u Evropskom parlamentu.

Njegova koleginica u timu Mirjana Pejić rekla je da EU ima odgovornost za poštovanje ljudskih prava u Evropi i da je ideja proširenja jak podsticaj za širenje vrednosti za koje se EU zalaže.

Rafailović, koji je zastupao stranke u Evropskom parlamentu koje se protive proširenju EU, rekao je da je pre daljeg širenja EU potrebno da se Unija stabilizuje i da se reše sadašnji problemi.

Njegova koleginica Marija Savić, koja je zastupala stavove Francuskog nacionalnog fronta, koji se protivi širenju EU, rekla je da suverenitet treba vratiti građanima zemalja EU to jest, da odlučivanje ne može da bude u rukama birokratije u Briselu.

U žiriju su bili Maja Bobić iz Evropskog pokreta u Srbiji, Nadežda Dramićanin iz Delegacije Evropske unije u Srbiji i Davor Glavaš iz EU info centra.

Bobić je dala glas timu koji je bio za širenje EU, ali su drugo dvoje članova žirija Dramićanin i Glavaš ocenili da su bolji bili studenti koji su zastupali stranu koja se protivi širenju Ervopske unije.

I prema mišljenju studenata koji su slušali debatu strana koja je bila protiv proširenja bolje je uspela da predstavi svoje argumente.

Podeli

Comments are closed.