Devenport: Beogradski festival igre ujedinjuje evropsku kulturu

0

Festival zastupa upravo one vrednosti koje promoviše EU, kao što je raznolikost, rekao je Majkl Devenport, dodajući da ova manifestacija svetskog ugleda dovodi Evropu u Srbiju i Srbiju u Evropu.

Delegacija Evropske unije već drugu godinu podržava Beogradski festival igre, jer je reč o približavanju kultura evropskih naroda i ujedinjuje kulturna nasleđa Evrope i sveta izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na konferenciji za novinare povodom 11. festivala, koji će biti održan od 30. marta do 14. aprila.

Festival zastupa upravo one vrednosti koje promoviše EU, kao što je raznolikost, rekao je Devenport, dodajući da festival dovodi Evropu u Srbiju i Srbiju u Evropu.

Suština procesa evropskih integracija nije isključivo vezana za političke i ekonomske standarde i kriterijume koje Srbija treba da ispuni, rekao je ambasador i ocenio da su muzika i ples značajan deo zajedničke evropske kulturne baštine, koja naročito dobija na važnosti u vreme ekonomske krize, jer nas podseća da imamo šta da pokažemo svetu.

On je rekao da osnivač i direktor festivala Aja Jung svakog proleća unosi notu radosti u Srbiju, koja tako postaje globalni centar plesne scene.

Ogroman entuzijazam

Izuzetno posećena konferencija za štampu u Skupštini grada pokazala je još jednom izvanredne organizacione sposobnosti Aje Jung, direktorke BFI, koja je uspela da za jednim stolom okupi bezmalo “polovinu” diplomatskog kora u Beogradu, predstavnike Republike i Grada i kompanija pokrovitelja festivala.

“Svaka festivalska godina je bila posebna i hrabra, a ova nas uvodi u drugu deceniju festivala”, rekla je Aja Jung.

Ona je ocenila da nije bilo lako popeti se na vrh u svetu plesa, niti je lako održati se tu, i dodala da su za to potrebni saveznici bez čijeg sponzorstva ne bi ni bilo festivala.

Tokom 16 festivalskih večeri u Beogradu, Vršcu, Pančevu i Novom Sadu, ljubiteljima plesa omogućiće se da vide repertoar koji bi se, inače, izvodio tokom cele godine.

Jung je rekla da je uložen natprirodni entuzijazam da se u Beograd dovedu najbolje plesne trupe. “Za jedanaest  godina postojanja festivala, igra je u Beogradu sa margina došla u sam centar, odnegovana je nova publika, a festival je stekao istaknuto mesto među najboljim evropskim i svetskim plesnim manifestacijama”.

Planetarna smotra

Festival u Centru Sava otvara Habard Strit Dens iz Čikaga, sa predstavom Hiljadu delova, a zatvara ga belgijska predstavaZapisnik sa lica mesta Mišela Noarea u teatru Madlenijanum.

Predstava Šaputanja, francuskog koreografa Bube Landrija Čude, biće ozvedena u Kulturnom centru u Pančevu 1. aprila,

Igra Senki u izvođenju nemačkog Baleta Augzburg, izraelskog koreografa Icika Galilija, 10. aprila u Narodnom pozorištu Sterija u Vršcu, a trupa Veliki kanadski balet će imati prvi nastup u Srbiji u Novom Sadu, sa predstavom Minus jedan Ohada Naharina.

Prisutni ambasdori, otpravnici poslova i atašei ambasada Švajcarske, Italije, Francuske, Nemačke, Kanade, Australije, SAD , Velike Britanije i Grčke, koja je kao predsedavajuća zemlja EU ovogodišnji pokrovitelj  festivala, ponaosob su predstavili trupe iz svojih zemalja koje dolaze u Srbiju,  istučući da nema dileme da je reč o jednoj od najznačajnijih evropskih i svetskih plesnih manifestacija.

Više:

Devenport: Srbija obogaćuje evropsku kulturu

Program 11. Beogradskog Festivala Igre:

www.belgradedancefestival.com/2014/

Podeli

Comments are closed.