Devet istorijskih lokacija dobilo oznaku evropskog nasleđa

0

Uoči pokretanja Evropske godine kulturnog nasleđa u 2018. na Evropskom kulturnom forumu u Milanu, oznaku evropskog nasleđa je dobilo devet lokacija koje slave ili simbolišu evropske ideale, vrednosti, istoriju i integracije:

Muzički putevi u Lajpcigu (Nemačka); Sinagoga u ulici Dohani (Mađarska); Tvrđava Kadine (Italija); Crkva Javorca (Slovenija); bivši koncentracioni logor Nacvajler i okolni logori (Francuska i Nemačka); memorijalni centar Siget (Rumunija); rudnik Bua du Kazije (Belgija); selo Šengen (Luksemburg) i Ugovor iz Mastrihta (Holandija).

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport, Tibor Navračič, izjavio je: „Evropska unija je izgrađena na vrednostima mira, slobode, tolerancije i solidarnosti. Ove vrednosti ne smemo uzimati zdravo za gotovo, već na njima moramo raditi svakodnevno. Sve lokacije koje nose oznaku evropskog nasleđa promovišu ove vrednosti i podsećaju nas na one koje su se borili za njihovo uspostavljanje i očuvanje. Radujem se što će ovih devet lokacija biti dodato na listu tokom Evropske godine kulturnog nasleđa u 2018.” 

Nezavisni panel čije je članove odabrala Komisija, izabrao je devet lokacija među 25 koje su prethodno izdvojile države članice. Do sada je oznaku ponelo 38 lokacija. Komisija će nosioce oznake zvanično objaviti u februaru, dok će svečanost uručivanja biti održana u martu naredne godine.

Podeli

Comments are closed.