Dobrodošlica komesara Navračiča Kosovu* u programe Erazmus+ i Kreativna Evropa

0

Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič i ministri kulture, omladine i sporta te prosvete, nauke i tehnologije Kosova, Kujtim Gaši i Šićiri Bitići, potpisaće danas sporazum o učešću Kosova u programima Erazmus+ i Kreativna Evropa.

Uoči svečanosti koja se održava u Briselu, komesar Navračič je izjavio: „Učešće Kosova u programima Erazmus+ i Kreativna Evropa će dodatno osnažiti našu saradnju u oblasti kulture, obrazovanja, omladine i sporta. Veoma mi je drago što se Kosovo pridružuje ovim programima u trenutku kada obeležavamo Evropsku godinu kulturnog nasleđa.”

Pre nego potencijalni učesnici budu mogli da se prijave za konkurse u okviru Kreativne Evrope za tekuću godinu, sporazum će morati da ratifikuje Parlament Kosova. Kosovo će nakon ratifikacije imati pristup potprogramu Kultura i međusektorskom programu u okviru Kreativne Evrope.

Ovaj sporazum je važan korak u pravcu sprovođenja strategije EU za kredibilnu perspektivu proširenja i pojačanu saradnju sa Zapadnim Balkanom. Komisija je protekle nedelje predstavila predloge za povećanje budžeta programâ Erazmus+ i Kreativna Evropa za period 2012-2027.

*Ova oznaka je bez prejudiciranja stavova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Podeli

Comments are closed.