Erasmus+ pruža nove prilike

0

Program Erasmus+ je u Srbiji najpoznatiji kao program u okviru kojeg mladi iz Srbije mogu da studiraju u zemljama Evropske unije i u svetu, ali on nudi i brojne druge mogućnosti za saradnju pojedincima, organizacijama i obrazovnim ustanovama, zaključeno je na današnjem panelu u prostorijama Delegacije Evropske unije u Srbiji (EUD). Trenutno su otvoreni pozivi za određene potkomponente Programa, a naredni ciklus (za 2020. godinu) očekuje se u oktobru 2019. godine.

Srbija je u februaru 2019. godine postala punopravna programska zemlja u okviru Programa Erasmus+. To je najveći program Evropske unije u oblasti obrazovanja, mladih i sporta. Velikim  delom obuhvata razmenu studenata i nastavnog osoblja, ali tu su i drugi projekti u oblasti omladinskog organizovanja,  kao i sporta, koji je usmeren na razvoj dualne karijere sportista i promociju sportskih vrednosti. Programom se podržavaju politike Evropske unije predviđene Strategijom obrazovanja i obuke do 2020. godine.

Rokovi za prijavljivanje su obično na početku godine (u februaru i aprilu), a izuzetak su delimično pozivi u oblasti omladine i sporta koji se otvaraju i u oktobru, kažu iz Nacionalne agencije za Program Erazmus+ u Srbiji. Juče je organizovan i info dan za sportsku komponentu programa, navela je Marija Filipović Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus koja vrši funkciju Nacionalne agencije za ovaj program.

U toku 2018. godine odobreno je preko 3,000 pojedinačnih prijava za mobilnost, od čega je više od 1,800 mladih otišlo iz Srbije na studiranje u drugim zemljama, dok je oko 1,200 inostranih studenata pohađalo kurseve, obuke ili studije u Srbiji, kažu iz Fondacije Tempus. Kao kuriozitet, navode da Španci često dolaze na programe Univerziteta u Kragujevcu, što pokazuje da Erasmus+ nije vezan samo za Beograd, Novi Sad ili Niš. 111 škola u ovom trenutku učestvuje u različitim projektima, mnoge od njih po prvi put.

U okviru Programa Erasmus+, održavaju se i različite mreže za saradnju akademske zajednice. Platforma e-twinning povezuje nastavnike iz različitih zemalja, i na njemu se nalazi preko 3000 nastavnika iz Srbije, što pozitivno utiče na poboljšanje kompetencija i veština nastavnika, i predstavlja priliku za saradnju, povezivanje predmeta i uvođenje projektne nastave. Mreža Epale je namenjena predavačima koji se bave obrazovanjem odraslih, koja im omogućuje razmenu iskustava. Platforma Euroguidance je namenjena osobama koje se bave profesionalnom orijentacijom i karijernim vođenjem.

Programom Erasmus+ promovišu se vrednosti Evropske unije, pre svega sloboda kretanja ljudi, zaključio je šef drugog sektora operacija EUD Štefen Hudolin.

“Čestitam Srbiji na tome što je postala programska zemlja, ovo je veliki korak za Srbiju. Zahvaljujući novom status, otvaraju se nove prilike za učešće za pojedince, organizacije i ustanove. Program Erasmus+ je uspešna priča u Srbiji,” navodi Hudolin.

Irena Radinović, projektna menadžerka za oblast obrazovanja i mladih u Delegaciji EU, kaže da je finansijskom perspektivom za period nakon 2021. godine predviđeno udvostručenje budžeta i broja korisnika Programa Erasmus+, u skladu sa Strategijom Evropske unije za Zapadni Balkan, zbog čega će biti još više prilika za mobilnost i saradnju.

Podeli

Comments are closed.