EU gradi 20 stanova u Pančevu za izbegla i interno raseljena lica

0

U Pančevu je položen kamen temeljac za zgradu sa 20 stanova namenjenih izbeglicama i interno raseljenim licima čiju izgradnju finansira Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji. Početak radova svečano su obeležili šef Delegacije EU Majkl Devenport, predstavnica Danskog saveta za izbeglice Marina Kremoneze i gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov.

„Zahvaljujem budućim stanarima na strpljenju jer su suviše dugo čekali adekvatno stambeno rešenje. Sada izgleda da će iduće godine doći do održivog rešenja i mislim da ćemo biti  zadovojni tek kada budete mogli da se preselite u svoje nove stanove“, rekao je Devenport.
„Preostali broj porodica biće smešten u seoskim domaćinstvima koja su kupljena sredstvima iz fondova Evropske Unije i u pet montažnih kuća podignutih po želji ljudi iz kolektivnog centra“, naveo je Devenport.

image

U zgradi čija će izgradnja koštati oko 450,000 evra,  od 20 stanova, koji će biti opremljeni belom tehnikom i nameštajem, 16 će dobiti izbeglice, a četiri socijalno ugrožene porodice iz Pančeva.

„Ovo je uspeh za sve nas koji smo u kolektivnom centru, da se skućimo, svako svoj stan da ima, mir i slobodu“, rekao je Dobrivoje Đorđević, izbeglica iz Suve Reke.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva, „kada zgrada bude završena naredne godine moći ćemo da zatvorimo poslednji kolektivni centar za izbeglice u Vojvodini“.

„Preostali stanari kolektivnog centra dobiće seoska domaćinstva i montažne kuće koje će biti nabavljene sredstvima EU. Nakon toga ćemo se potruditi da ovim ljudima obezbedimo i posao“, rekao je Radanov.

Grad Pančevo donirao je građevinsku parcelu sa neophodnom infrastrukturom, urbanističkom i tehničkom dokumentacijom, a doprineće projektu i finansijskom podrškom u određenim delovima. Finansijsku podršku za ovu komponentu projekta i zatvaranje kolektivnog centra pružiće i Fonda za pružanje pomoći izbeglim, progranim i raseljenim licima Vojvodine kao i Fondacija Ana i Vlade Divac.

Nadamo se da će uručivanje ključeva novih domova izbeglicama biti istovremeno i  uručivanje ključeva njihove svetlije budućnosti, rekla je predstavnica Danskog saveta za izbeglice Marina Kremoneze.

Zgrada u pančevačkom naselju Strelište trebalo bi da bude završena do kraja avgusta 2015. godine.

Projekat je deo šireg programa podrške Evropske unije poboljšanju uslova života prislinih migranata – „Za bolji život,“  čija je ukupna vrednost 14.2 miliona evra.

Ambasador Devenport je sa gradonačelnikom Radanovim obišao i najstariju pivaru na Balkanu koju je porodica Vajfert sagradila 1722. godine.

Pančevo ima ozbiljne planove da ovo zdanje koje je dobrim delom zadržalo svoj prvobitni izgled pretvori u muzej industrijalizacije i u tom poduhvatu će pokušati do dobije stručnu pomoć kroz fondove EU.

„Čuo sam da postoje neki konkretni planovi za rekonstrukciju delova te sjajne stare pivare, malo smo videli potencijal koji ima zgrada i siguran sam da će uz zajedničko angažovanje građana, opštine i drugih partnera doći do uspešnog projekta,“ rekao je Devenport televiziji Pančevo.

Ambasador Devenport je gradonačelnika Radanova informisao o raspoloživim programima EU kroz koje bi Pančevo moglo da konkuriše za podršku u realizaciji ovog projekta.

Podeli

Comments are closed.