EU i FAO započeli raspodelu pšenice u poplavljenim područjima

0

U Osečini je započela isporuka pšenice i đubriva za jesenju setvu poljoprivrednim gazdinstvima oštećenim u poplavama u ovom kraju za 100 poljoprivrednih gazdinstava. Seme i đubrivo isporučila je Organizacija za poljoprivredu i hranu Ujedinjenih nacija (FAO) koja sprovodi projekat podrške poljoprivrednicima u okviru programa pomoći Evropske unije poplavljanim područjima u Srbiji.

U okviru ovog dela programa pomoći Evropske unije, biće donirano seme  pšenice i mineralno đubrivo za jesenju setvu, a pomoć  će dobiti preko 4,400 malih, porodičnih domaćinstava u 24 opštine koje su imale najveće gubitke nastale tokom prolećnih poplava. Isporuka pšenice i đubriva za sve 24 opštine biće završena u naredne tri nedelje, tako da će domaćinstva moći da na vreme završe jesenju setvu.

image

U okviru paketa pomoći, svako domaćinstvo će dobiti po 250 kilograma pšenice i 300 kilograma mineralnog đubriva. Pšenica i đubrivo koji se isporučuju poljoprivrednicima kupljeni su od domaćeg proizvođača po završetku javnog tendera.

Ova pomoć predstavlja deo šireg programa za oporavak srpske poljoprivrede koji finansira Evropska unija u iznosu od 8 miliona evra. Sve aktivnosti se sprovode u saradnji sa Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja i Ministarstvom za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Republike Srbije.

Podeli

Comments are closed.