EU odlučna da pomogne u stambenom zbrinjavanju izbeglica u Srbiji i regionu

0

Evropska unija se potpuno obavezala da pomogne regionu Zapadnog Balkana u rešavanju pitanja izbeglica, kako na nacionalnom tako da na regionalnom nivou. EU je, kao prvi partner i najveći donator ovog programa, izdvojila 230 miliona evra kako bi pomogla da se reši stambeno pitanje svih izbeglica u regionu. To u Srbiji znači nove domove za više od 16.000 najugroženijih domaćinstava, odnosno 45.000 lica, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport prilikom početka primene Regionalnog stambenog projekta (RSP).

Devenport je, zajedno sa ostalim partnerima, potpisao ugovor sa predstavnicima devet opština u kojima će biti izgrađeni objekti u okviru drugog talasa regionalnog stambenog projekta vrednog 11 miliona evra, što znači stambeno rešenje za 870 izbegličkih porodica kroz izgradnju 200 stanova, obezbeđivanje 120 montažnih kuća i 250 seoskih kuća, kao i obezbeđivanje 300 paketa građevinskog materijala.

image

Devenport je pohvalio „hrabrost zemalja u regionu koje su Sarajevskom deklaracijom hrabro obavezale na rešavanje zajedničkih problema u korist ljudi koji još uvek pate od posledica rata“.

On je izrazio očekivanje od Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB) koja sprovodi  program da ubrza proces implementacije prema dogovorenom planu. „Izbegličko stanovništvo je već predugo čekalo, vreme je da im pokažemo našu solidarnost na delu“, rekao je Devenport.

On je rekao da donatori, a pre svega Evropska unija, „očekuju punu posvećenost, efikasnost i konkretnu realizaciju kako bi najzad zatvorili ovo tako bolno poglavlje“.

„Zauzvrat vam garantujem da će Evropska unija ostati vaš najposvećeniji partner, kako u finansijskom tako i u političkom i svakom drugom smislu. To je naša ljudska obaveza, u duhu solidarnosti, što je vrednost na kojoj se i temelji evropski projekat i vrednost koju ne smemo da zaboravimo, čak ni u vreme ekonomske krize“, zaključio je šef Delegacije EU.

U Staroj Pazovi su potpisani ugovori sa predsednicima opština i gradova, Šid, Sremska Mitrovica, Šabac, Kruševac, Prokuplje, Paraćin, Kikinda, Bajina Bašta i Vršac u kojima će se graditi 200 stanova za izbeglice.

Saopstenje RHP

Podeli

Comments are closed.