Pilot projekat „EU podrška zapošljavanju Roma“ treba da bude osnova za rešavanje izazova u njihovom socijalnom uključivanju i poboljšanje uslova života Roma u prestonici, izjavio je šef delegacije Evropske unije Majkl Davenport najavljujći početak projekta u Gradskom centru za socijalno preduzetništvo.

Projekat pruža podršku za pokretanje privatnog posla i obuku za razna zanimanja, a odluka  gradskih vlasti da aktivno učestvuju u projektu govori da su lokalne vlasti svesne svih da su romski sugrađani najugroženiji u pogledu nezaposlenosti, ocenio je Davenport.

„Učešćem u realizaciji projekta, lokalna vlast je pokazala da je svesna njegove važnosti. Samo formiranje Gradskog centra za socijalno preduzetništvo pokazuje da Beograd želi da se posveti poboljšanju položaja najugroženijih kategorija stanovništva“, ocenio je Davenport.

„Svako ima pravo na rad i zaštitu od nezaposlenosti. Svesni smo da u Srbiji ima više od 700.000 nezaposlenih među kojima je i oko 22.000 Roma, pripadnika jedne od   najugroženijih kategorija stanovništva.

Ovim projektom želimo da pružimo obuku i pomoć za pokretanje sopstvenog posla Romima sa teritorije Beograda“, kazao je Davenport i dodao da će EU nastaviti sa podrškom ovakvim projektima.
Prema njegovim rečima, polaznici koji budu uspešno završili obuku, moći će da  računaju na stručnu pomoć tokom prve godine svog preduzetničkog rada.

Pravo prijave za učešće u projektu imaju nezaposleni Romi sa teritorije grada Beograda, koji nakon uspešno završene obuke o osnovnim koracima vođenja biznisa, mogu računati na pomoć u vidu opreme za rad u vrednosti do 3.400 evra i stručnih saveta iz oblasti pravnih pitanja, marketinga i knjigovodstva.

Program podrške romskom preduzetništvu kroz dodelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje Roma u Beogradu sprovode Gradski centar za socijalno  preduzetništvo i Kancelarija UN za projektne usuge uz finansijsku podršku EU.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je ocenio da je reč o projektu koji treba da pokaže kako se rešava ekonomsko pitanje romske populacije u gradu.