EU projekat nuklearne bezbednosti u Iranu

0

Evropska unija potpisuje prvi projekat saradnje u oblasti nuklearne bezbednosti sa Iranom u okviru zajedničkog sveobuhvatnog plana delovanja.

Cilj projekta vrednog 2,5 miliona evra je jačanje kapaciteta iranskog regulatornog tela za nuklearnu energiju (INRA). Projekat podrazumeva izradu studije izvodljivosti za centar za nuklearnu bezbednost čije je uspostavljanje predviđeno zajedničkim sveobuhvatnim planom delovanja.

INRA će dobiti podršku za razvoj regulatornog okvira za nuklearnu energiju sa ciljem pristupanja Irana međunarodnim konvencijama, uključujući Konvenciju o nuklearnoj bezbednosti, i revizije rezultata testa opterećenja koji će biti sproveden u nuklearnoj elektrani Bušer.

Ovo je prvi projekat u okviru Instrumenta za saradnju u oblasti nuklearne bezbednosti za koji je Evropska unija 2016. izdvojila pet miliona evra. Drugi projekat u okviru kog će biti sproveden test opterećenja u elektrani Bušer će biti potpisan u narednim nedeljama.

Više informacija o saradnji u oblasti nuklearne bezbednosti u trećim zemljama možete pronaći ovde. Više informacija o saradnji u ovoj oblasti sa Iranom možete pronaći ovde.

Podeli

Comments are closed.