Evropski dan jezika obeležen u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

0

Jezičkim radionicama, kvizovima o poznavanju jezika i druženjem, EU Info centar i dva EU Info kutka – u Novom Sadu i Nišu – obeležili su Evropski dan jezika, 26. Septembar.

Nekoliko desetina beogradskih srednjoškolaca, studenata Filološkog fakulteta i građana posetilo je tokom prepodneva EU Info centar gde su, osim prezentacije rada Centra i Evropskog dana jezika, mogli i da provere svoje znanje stranih jezika i znanje o jezicima, učeščem u nekom od brojnih kvizova dostupnih na zvaničnoj stranici Evropskog dana jezika edl.ecml.at.

Najbolji su osvojili vredne nagrade – udžbenike za učenje jezika i rečnike, poklon prijatelja iz Francuskog instituta u Beogradu i Helenskog fonda za kulturu. (više na Facebook strani).

Svi koji su učestvovali u kvizovima dobili su i publikacije o jezicima i jezičkim zanimljivostima, kao i publikacije o Evropi na srpskom, ali i engleskom, francuskom i španskom.

Informacioni kutak Evropske unije u Novom Sadu je u saradnji sa Filozofskim fakultetom, Francuskim institutom u Srbiji i PU „Radosno detinjstvo“ organizovao radionice nemačkog, francuskog i španskog jezika u prostorijama Fransuskog instituta u Novom Sadu. Oko 30 predškolaca iz vrtića „Čuperak“ bilo je u prilici da nauči nove reči i izraze španskog, nemačkog i francuskog jezika, da sluša muziku i zabavlja se.

EUIP Novi sad učestvovao je i na Festivalu jezika na Filozofskom fakultetu, gde su se posetioci mogli da se informišu o otvaranju EUIP u Novom Sadu kao i aktivnostima i događajima koje će Info kutak u budućnosti realizovati.

U saradnji sa Evropskim kutkom Gradske biblioteke, Američkim kutkom i Francuskim institutom na centralnom gradskom trgu realizovane su raznovrsne aktivnosti sa učenicima osnovnih škola.

Program je završen u Nišu gde je Informacioni kutak EU sa partnerima organizovao manifestaciju “Niški kolaž evropskih jezika” na kojoj je predstavljeno jezičko bogatstvo Evrope kroz pesmu, pozorišne predstave i skečeve.

Bogat program u Pozorištu lutaka Niš uključio je izvođenje “Ode radosti”, skečeve i  italijanske kancona. Obeležavanje Evropskog dana jezika organizovano je u saradnji Francuskim institutom, Oxford centrom i drugim partnerima.

Evropski dan jezika, ustanovljen 2001. godine u Savetu Evrope (SE), obeležava se radi skretanja pažnje javnosti na lingvističko bogatstvo starog kontinenta, kao i na potrebu učenja stranih jezika, kako bi se u većoj meri cenila vrednost i prednosti različitih kultura. Evropa je bogata jezicima – postoji ih preko 200 i još ih se više govori među građanima čije su porodice poreklom s drugih kontinenata. To je važan resurs koji treba priznati, koristiti i negovati.

Flajer Novi Sad

Flajer Niš

Podeli

Comments are closed.