Gimnazijalci iz Aranđelovca predstaviće Srbiju u Briselu

0

Gimnazija „Miloš Savković“ u Aranđelovcu ugostila je Romana Hakena, člana Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta, koji je učenicima pomogao da za konferenciju “Tvoja Evropa, tvoj glas“  pripreme odgovore na neka od ključnih pitanja koja se tiču budućnosti evropske kulture. Profesorka i troje učenika trećeg razreda aranđelovačke gimnazije predstavljaće Srbiju u Briselu 15. i 16. marta na konfrenciji Tvoja Evropa, tvoj glas (YEYS)

Haken je za RTV Šumadija izjavio da je: “konferencija u Briselu događaj na koji smo pozvali student iz EU i pristupnih zemalja da uzmu uloge u Evropskom ekonomskom i socijalnom komitetu. To znači da će probati da budu članovi na dva dana i da pripreme mišljenja za druge institucije u Briselu”.

Evropski ekonomski i socijalni komitet, koji predstavlja glas civilnog društva Evrope, putem ove inicijative nastoji da se stavovi, iskustva i ideje mladih čuju i inkorporiraju u kreiranje politika EU.

Haken je učenicima pomogao da za martovsku konferenciju pripreme odgovore na neka od ključnih pitanja koja se tiču budućnosti evropske kulture. Bilo je reči o tome šta je evropska kulturu, koja je uloga kulture i kulturne razmene u životima učenika. Šta EU može da uradi kako bi promovisala kulturu (u kinematografiji, muzici, plesu, književnosti, pozorištu itd) i bolje zaštitila lokalitete kulturne baštine a koju ulogu bi mogla da igra u ekonomskom preporodu evropskih regiona i gradova. Jedno od ključnih pitanja je i koje mogućnosti bi taj preporod mogao da otvori za mlade u smislu zapošljavanja.

Srbija treći put učestvuje na konferenciji a gimnazija „Miloš Savković“ iz Aranđelovca je jedna od trideset tri škole iz cele Evrope­, odnosno iz 28 država članica EU i pet zemalja kandidata, koje će posetiti Brisel i pred evropskim institucijama govoriti o svom viđenju uloge kulture u evropskoj budućnosti. Učenici će razvijati i razmenjivati ideje, debatovati i glasati za tri predloga koja će evropske institucije uzeti u obzir prilikom kreiranja politika.

Podeli

Comments are closed.