Izložba stripova „Moje, tvoje, naše sutra“ u EUIC

0

Izložba stripova pod nazivom „Moje, tvoje, naše sutra“, čiji su autori mladi iz Beograda, Novog Sada i Vršca koji su bili učesnici projekta Centra za kulturnu akciju „OKO NAS“, otvorena je u četvrtak 12. juna u Informacionom centru Evropske unije.

Radovi prikazani na izložbi rezultat su istoimenog konkursa za najbolji strip koji je pokrenut u cilju jačanja razumevanja, poštovanja i tolerancije među mladim ljudima i različitim kulturama. Izloženo je 95 samostalnih i grupnih radova koje je načinilo 115 učesnika.

U projektu su učestvovali mladi iz Tehnoart škole Beograd, Škole stripa „Đorđe Lobačev“, Centra za integraciju mladih, Dizajnerske škole, Nemačke škole u Beogradu, Fondacije GRUBB (Gipsy Roman Urban Balkan Beats), Francuske škole u Beogradu, Škole za dizajn i umetničke zanate „Bogdan Šuput“, Škole za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ iz Novog Sada, Svratišta za decu ulice iz Novog Sada, slikarskog atelja „Morariu“ i projekta Hemofarm fondacije „Jednake društvene mogućnosti“ iz Vršca.

Pored direktorke organizacije „Oko nas“ Jasne Augsten, koja je ispričala kako je projekat nastao, na otvaranju su govorile i predstavnica EU info centra Marina Rakić, šefica Odeljenja za kulturu ambasade SR Nemačke Inge Erler i direktorka Hemofarm Fondacije Snežana Radočaj. One su istakle da njihove institucije podržavaju projekat kao  važan za razvijanje tolerancije, različitosti i pružanje podrške mladima.

Film u kome učesnici projekta govore o tome kako vide svoju neposrednu budućnost i šta od nje očekuju prikazan je posetiocima. Direktorka organizacije “Oko nas” uručila je nagrade autorima najboljih stripova. Najveće interesovanje i najviše aplauza dobili su, ipak, članovi grupe GRUBB za svoje muzičke i plesne rep numere.

Izložba će biti otvorena do 19. juna.

Podeli

Comments are closed.