Junker i Barnije izvestili Parlament o aktuelnom stanju pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom

0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i glavni pregovarač Komisije za pregovore o Bregzitu Mišel Barnije, izvestili su Evropski parlament o aktuelnom stanju pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom u utorak 3. oktobra.

Predsednik Junker je u svom govoru opisao govor premijerke Mej u Firenci kao „pomirljiv“, istakavši da preostaje još mnogo posla. „Do sada nisam bio siguran da smo spremni za drugu fazu pregovora”, rekao je. Predsednik Komisije je istakao da je „odlaskom Ujedinjenog Kraljevstva okrenuta nova stranica istorije. A na narednoj će uskoro biti ispisana budućnost koju želimo da izgradimo kao Unija od 27 članica… naša budućnost nije Bregzit, već Evropa.“

Predsednik Junker je u ovom kontekstu podsetio na Plan za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju Uniju, koji je objavljen na dan održavanja govora o stanju Unije, a u kom je izložen plan EU za narednih nekoliko meseci.

Mišel Barnije je podsetio da tri glavne teme razgovora o propisnom povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva – građanska prava, finansijsko poravnanje i Irska – „idu zajedno. Neodvojive su.“ Peta runda pregovora je zakazana za narednu nedelju u Briselu. „Bićemo odlučno konstruktivni jer želimo da uspemo“, podsetio je Mišel Barnije. „Što pre postignemo dogovor o načelima propisnog povlačenja, pre ćemo moći da razgovaramo o budućem partnerstvu.”

Podeli

Comments are closed.