Komesar Han u poseti Srbiji i Bosni i Hercegovini

0

Komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han u četvrtak će započeti dvodnevnu posetu Zapadnom Balkanu. On će 28. i 29. marta boraviti u Sarajevu i Beogradu.

Komesar Han će u Sarajevu razgovarati o trenutnom stanju socijalno-ekonomskih reformi, na koje se zemlja obavezala kako bi napredovala na svom putu ka EU. Komisija trenutno radi na Mišljenju o osnovanosti zahteva zemlje za članstvo, kako bi ga predstavila državama članicama, a napredak na socio-ekonomskom planu je od ključne važnosti, posebno jer to donosi direktnu korist za građane Bosne i Hercegovine, stoji na sajtu Evropske komisije.

Komesar će započeti dan u Sarajevu sastankom sa predstavnicima organizacija civilnog društva koji se bave pitanjima životne sredine, a zatim će se sastati sa političkim liderima, uključujući članove Predsedništva BiH, predsedavajućeg Veća ministara, kao i predstavnike različitih političkih stranaka.

U četvrtak i petak u Beogradu, komesar Han će ponoviti da postoji hitna potreba za dijalogom različitih stranaka, unapređenjem demokratskog upravljanja i vladavine prava u korist društva. Takođe, komesar će biti imenovan za ambasadora Omladinskih sportskih igara.

Han će se u srpskoj prestonici sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i opozicionim liderima. Prisustvovaće i otvaranju tvrđave Golubac zajedno sa predstavnicima državnog vrha Srbije. EU je glavni učesnik u rekonstrukciji tvrđave, jednog od najimpresivnijih dragulja srpskog kulturnog nasleđa na Dunavu. EU vrednuje kulturu i glavni je zagovornik očuvanja kulturnog nasleđa Srbije, što takođe doprinosi stvaranju radnih mesta na lokalnom nivou i ekonomskom rastu, navodi se u najavi posete.

Podeli

Comments are closed.