Najbolji maturanti Starog grada posetili Brisel

0

Grupa od 24 maturanta, po dva najbolja iz 12 srednjih škola na teritoriji beogradske opštine Stari grad, nagrađeno je šestodnevnim studijskim putovanjem u Brisel polovinom septembra, tokom kojeg su posetili institucije Evropske unije, organizacije mladih, predstavništvo Srbije u EU, ali i muzeje i druge znamenitosti.

Putovanje je finansirala Delegacija EU, a predviđeno je da projekat narednih godina postane tradicija.

„Predavanja u Parlamentu, Komisiji i Savetu donela su mi ogromno unutrašnje bogatstvo i zadovoljstvo,“ počinje svoju priču o boravku u sedištu EU Hana Nurković.

„Svaki od naših domaćina, odnosno predavača, imao je da nam kaže nešto novo, nešto zanimljivo, a potom imao strpljenja da nam detaljno odgovori na sva pitanja. Moram napomenuti da su se, iako smo deca, svi ti divni ljudi prema nama odnosili sa jednom dozom poštovanja, te verujem da smo svi bili i počastvovani i ponosni što se tu nalazimo“, kaže Hana.

Jelena Pejanović deli ovaj utisak i dodaje da je tokom posete mnogo naučila a, kako kaže, „znanje o Evropskoj Uniji predstavlja bitan deo obrazovanja mladog evropskog građanina“.

Tri stvari su ostavile jak utisak na Petra Kovrliju:

„Prva je razgovor sa Tomislavom Tadićem u Savetu EU, koji je u okviru svog predavanja sa nama podelio i iskustva Hrvatske i njenih građana u procesu pridruživanja“, kaže Petar.

„Druga je činjenica da se u Srbiji na pregovore gleda kao na nešto što se radi samo zbog Evropske unije, dok bi u stvarnosti trebalo da bude postepeno unapređenje standarda kako bismo se približili samoj Uniji“, dodaje.

Treći snažan utisak na Kovrliju je ostavila „poseta Misiji RS pri EU i zamenik ambasadora Miloš Todorović, kao i optimizam sa kojim je govorio o ulasku Srbije u EU do 2020. godine, iako su nam svi prethodni predavači naglasili da je malo verovatno da Srbija u narednih deset godina postane članica“.

Hana ističe kao izuzetno značajne i susrete u Evropskom omladinskom i Forumu Mladih za razmenu iskustava i razumevanje koji su joj „dali jedan potpuno novi način gledanja na život mladih kako u Evropskoj Uniji, tako i u Srbiji“.

„Kao osoba koja je odlučila da studira u svojoj državi mogu reći da mi je ovo putovanje otvorilo jedan potpuno novi spektar ideja, razmišljanja i mogućnosti. Takođe, nakon svih predavanja shvatila sam da mladi često nisu svesni činjenice da su upravo oni ti koji mogu doprineti napretku svoje države, kao i da Srbija uz trud i želju zaista može biti deo ove evropske porodice“, ističe maturantkinja Prve beogradske gimnazije.

Podeli

Comments are closed.