Novi prinosi „Crvenog zlata“ uz pomoć EU

0

Poljoprivrednici oštećeni nakon poplava 2014.godine obnovili proizvodnju malina uz pomoć donacije Evropske unije

Četvoročlana porodica Petrović iz Prnjavora kod Šapca već godinama gaji maline i živi isključivo od poljoprivrede. Otac Jovan i majka Gordana , sa svoja dva sina studenta, Milanom i Ivanom, obrađuju 3,3 hektara svoje i 10 hektara zakupljene zemlje i gaje kukuruz, soju, pšenicu i detelinu i imaju junad u tovu i svinje, a na imanju imaju i oko 50 ari maline koja je veoma značajan izvor prihoda za Petroviće.

Kada su se 2014. godine oluja i kiše sručile na ovu plodnu mačvansku oblast, na imanju Petrovića se 11 hektara useva našlo pod vodom,značajan deo maline koju je porodica brižljivo gajila i obrađivala je bio uništen, a kasnije nakon poplava preostale maline su počele da se suše, tako da je domaćin Jovan već „otpisao“ prihod od maline za tu i narednu sezonu. Ipak, prijavio se za program EU za pomoć poplavljenim područjima u Srbiji, i u jesen 2014.godine dobio 1.800 sertifikovanih, visoko kvalitetnih sadnica maline sorte Tjulamin- krupne, čvrste i ukusne maline namenjene za konzumiranje u svežem stanju.

Krajem jula, Petrovići su završili sa prvom berbom malina, sa 50 ari su nabrali oko 6 tona maline i prodali je hladnjači. Jovan kaže da je zadovoljan prinosom i rodom.

„Kvalitet sadnica maline koje smo dobili je bio zaista dobar, kao i prinos koji smo postigli. S obzirom da je ove godine bila prva berba, u narednim sezonama očekujem još veće prinose i bolje rezultate. Zahvalan sam svima koji su pomogli da nakon poplava oporavimo deo poljoprivredne proizvodnje, od koje i živimo. Verujem da su donacije EU značile svim poljoprivrednicima u mom kraju, bez obzira koju su vrstu pomoći dobili.“

U decembru 2014.godine, voćari grada Šapca su ukupno dobili 457.200 sadnica malina sorti Tjulamin, Miker i Polka. Sadnice su uvežene iz Engleske, sertifikovane su i izuzetnog kvaliteta a domaćinstvo Petrovića je među 254 šabačka domaćinstva koja su dobila sadnice maline kao donaciju EU i pomoć poljoprivrednicima iz poplavljenih područja.

Tokom jeseni i zime 2014. i 2015. godine sadnice voća su dobila 2.002 domaćinstva u 30 opština u Srbiji. Ukupno 2.219.100 sadnica šljiva, trešnje, višnje, malina i kupina je zasađeno u voćnjacima vrednih domaćina, a ukupna vrednost sadnica koje su nabavljene iz donacije EU iznosi 1.259.610 evra. Osim sadnica, koje čine deo od 23 paketa pomoći koje je EU preko Organizacije za hranu i poljoprivredu UN (FAO) donirala poljoprivrednicima pogođenim poplavama, poljoprivrednici iz poplavljenih područja su u periodu od avgusta 2014. do maja 2016.godine dobili i semena za prolećnu i jesenju setvu, đubrivo, stočnu hranu, plastenike, poljoprivrednu mehanizaciju i stoku. Pomoć je do sada stigla u 29.448 domaćinstva.

Program „Pomoć Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji“, finansira EU iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014, za program je ukupno izdvojeno 92 miliona evra, od čega 9,5 miliona za pomoć malim poljoprivrednim domaćinstvima koja su pretrpela štetu od poplava.

Tako da je pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 92 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i IPA 2014. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova i infrastrukture, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u opštinamka koje su najviše pogođene poplavama. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

Organizacija za poljoprivredu i hranu je isključivo odgovorna za sadržaj ovog saopštenja i on ne predstavlja neophodno stavove Evropske unije.

Podeli

Comments are closed.