Očuvanje biodiverziteta u Srbiji- Prvo izdanje biltena projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“

0

Mapiranje tipova staništa, foto- konkuts “NATURA2000 u kadru”, nadgledanje biljnih i životinjskih vrsta u zaštićenim područjima, učešće na međunarodnom ekološkom festivalu “Green fest”, praćenje zakonodavstva- samo su neke od aktivnosti koje su obeležile odlazeću godinu, kada je reč o zaštiti biodiverziteta u Srbiji uz podršku Evropske unije.

Više o tome, a i o ostalim vestima u ovoj oblasti od sada možete pročitati u ovom i narednim izdanjima biltena koje će pripremati tim projekta “EU za Naturu 2000 u Srbiji„.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja. EU u okviru projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji” pruža podršku Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije da uspostavi prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000 i osigura dugoročni opstanak najvrednijih vrsta i staništa sa ovih podneblja.

Do sada je u Srbiji registrovano 89 tipova staništa, 150 životinjskih vrsta kao i 116 vrsta ptica iz EU Direktive o staništima i Direktive o pticama.

Opšti cilj projekta „EU za Naturu 2000 u Srbiji“ je da podrži Republiku Srbiju u pripremi za pristupanje EU u oblasti zaštite životne sredine. Podrška će biti pružena Ministarstvu zaštite životne sredine i drugim relevantnim nacionalnim i pokrajinskim institucijama. Projekat će izraditi i preporuke za usklađivanje srpskog zakonodavstva sa EU direktivama koje se odnose na zaštitu prirode i poboljšanje tehničkih i administrativnih kapaciteta za sprovođenje zakona o zaštiti prirode. Vrednost projekta je 1.6 miliona eura.

Ukoliko želite da primate obaveštenja i naredna izdanja, pošaljite mail Projektnom timu na info@natura2000.rs.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na putu ka zdravijoj životnoj sredini. Donirajući preko 400 miliona evra bespovratne pomoći u zaštitu životne sredine, EU je najveći donator u ovoj oblasti u Srbiji.

Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou ‒ održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.

Bilten

Podeli

Comments are closed.