Pet godina učešća Srbije u programu „Evropa za građane i građanke“

0

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa civilnim društvom obeležila je pet godina učešća Srbije u programu EU „Evropa za građanke i građane“, a učesnici skupa su se saglasili da je to najbolji način da se podstakne učešća građana u kreiranju javnih politika.

Nikolas Bizel iz Delegacije EU u Srbiji istakao je da je Srbija od zemalja kandidata za članstvo u EU najaktivniji učesnik tog programa.

“U proteklih pet godina sprovedena su 33 projekata, u kojima je bilo 300 učesnika i predstavnika lokalnih samouprava, a budžet je iznosio dva miliona evra”, rekao je Bizel.

On je podsetio da je EU različite programe organizacija civilnog društva podržala sa 30 miliona evra, odnosno podržala je različite programe Vlade Srbije za jačanje dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva.

Prema njegovim rečima, proces evropskih integracija je nezamisliv bez dijaloga vlasti sa organizacijama civilnog društva, njihove ekspertize i iskustva.

Vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Žarko Stepanović istakao je da je značaj učešća u programu jačanje kapaciteta i priprema za buduće članstvo u Uniji.

Stepanović je istakao da se kroz takve programe neguju zajednička istorija i vrednosti, a građani se uključuju u kreiranje javnih politika u oblastima koje su od značaja za njihov život.

Poslanica Srpske napredne stranke i članica Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Dušica Stojković rekla je da Srbija, za razliku od drugih država koje pregovaraju o članstvu, ima razvijenu saradnju sa organizacijama civilnog društva, koje su okupljene u Nacionalni konvent.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik rekla je da se na brojnim forumima, kao što je nedavni samit u Sofiji, fokus proširenja prebacuje na teren visoke politike i na otvaranje nekih teških bolnih tema.

Program „Evropa za građane i građanke“ na najneposredniji način predstavlja ljudima šta je Evropa i šta znači biti građanin EU, smatra ona.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Ðorđe Staničić naglasio je ulogu lokalnih samouprava u procesu evropskih integracija, jer se skoro 70 odsto pravnih tekovima upravo primenjuje na nivou opština.

Godišnji finansijski doprinos koji Srbija uplaćuje kako bi učestvovala u programu iznosi 55.000 evra, a to omogućava organizacijama civilnog društva i opštinama da konkurišu za novac u okviru programa.

Podeli

Comments are closed.