Pitaj me bilo šta o EU podršci

0

Program Evropa za građane i građanke ima za cilj da promoviše evropski identitet i evropsko državljanstvo. Ovaj program Evropske unije koji podstiče saradnju između zemalja učesnica je od novembra 2012. godine otvoren i za Republiku Srbiju. Kakve mogućnosti pruža program i zbog čega je važan, mogli su da saznaju učesnici nove radionice iz onlajn serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“ koju organizuje EU info kutak u Nišu.

„Ovaj program je omogućio ogromnom broju organizacija da se umrežavaju, sarađuju i razmenjuju iskustva sa sličnim organizacijama širom Evrope. Ciljevi su širenje osnovnih vrednosti Evropske unije, podizanje svesti o njenom značaju“ kaže Sanja Atanasković Opačić iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, nacionalne kontakt tačke programa Evropa za građane i građanke.

Od 2014. do 2020. godine je kroz ovaj program odobreno 54 projekta sa nosiocima iz Srbije, a skoro 500 organizacija ima status partnera. Atanasković Opačić ističe da je okosnica programa uključivanje građana u proces donošenja odluka.

„Jako je važno da se lokalni kontekst i lokalni problemi posmatraju kroz jednu transnacionalnu i evropsku perspektivu, što jeste izazovno, ali je dovelo do mnogih kreativnih rešenja i zato jeste prednost programa“ navodi Atanasković Opačić i dodaje da je u planu da se program Evropa za građane i građanke u narednom projektnom ciklusu spoji sa EU programom REC i formira novi program koji će imati značajno veći budžet.

Prisutni su na radionici imali mogućnost da iz prve ruke, od korisnika programa koji su uspešno realizovali svoje projekte u okviru Evrope za građane i građanke, saznaju kakva su njihova iskustva, sa kakvim izazovima su se suočavali i zbog čega je važno učestvovali u ovakvim projektima. Svoje utiske i iskustva preneli su Ivan Despotović iz UG „Libero“ i Bojan Milosavljević iz Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

„Važno je biti specifičan, ne pričati opšta mesta, već kada popunjavate aplikaciju tačno definisati šta i kako želite da postignete i da budete konkretni“ savetuje Bojan Milosavljević.

Ako imate ličnu inicijativu, nešto što vam je zaista životno važno u zajednici, to će biti prepoznato, uverava Milosavljević i ističe da je jako važno da ideja koju predlažete ima neku veću vrednost od samog projekta.

„Mi smo želeli da na kreativniji, interaktivniji način dođemo do što većeg broja mladih ljudi na lokalu sa kojima ćemo pričati o tome šta je za njih EU i kako da im je približimo. Poklopila se naša potreba da govorimo baš na temu Evrope sa idejom programa Evropa za građane i građanke koji traži i projekte osnaživanjem vrednosti i ideja EU“ kaže Ivan Despotović iz UG „Libero“ koje je realizovalo nekoliko projekata sa mladima na temu EU.

Radionica posvećena programu Evropa za građane i građanke organizovana je u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje koordinira sprovođenjem ovog Programa u Srbiji. Ovo je bila jedna u nizu edukativnih i praktičnih radionica koju EU info kutak u Nišu organizuje u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“. Ideja događaja jeste da se postojeći i potencijalni korisnici EU programa detaljnije upoznaju sa mogućnostima za apliciranje, pogodnostima programa, načinu funkcionisanja i realizacije projekata i svim drugim važnim detaljima u vezi sa korišćenjem EU fondova u Srbiji.

Kompletan snimak radionice pogledajte na našem YT kanalu.

Podeli

Comments are closed.