U subotu, 31. maja, televizija Prva počinje emitovanje igrane serije „Evropa, bre!“ u produkciji Delegacije Evropske unije u Srbiji i producentske kuće Monte Royal Pictures. Svaka od 26 epizoda serije upoznaje gledaoce sa nekim aspektom evropskih integracija i prilagođavanjem Srbije tom procesu, ali i ukazuje na vrednosti koje Srbija ima i može da unese u EU.

Mladi student slavistike iz Štutgarta – Hans Hartmann (24), dolazi u Beograd na usavršavanje. Hans je poreklom Srbin, ovo mu je treći dolazak u Srbiju i dobro poznaje Beograd i srpski jezik. Hans dolazi na mesec dana, u sklopu studentske razmene, kod Miloša Vilotijevića (23), studenta germanistike koji živi sa roditeljima i bratom Nemanjom (18), zvanim Nemac – skinhedsom i učenikom 4. razreda gimnazije. Miloš i Nemanja upoznaju Hansa sa svojim prijateljima, komšilukom, rodbinom. U toku tih mesec dana svi junaci će se suočiti sa predrasudama o Evropskoj uniji, ali i sa svojim međusobnim. Hans će svojim domaćinima približiti evropske vrednosti i prednosti ulaska Srbije u EU, upravo kroz to što poštuje srpske vrednosti, tradiciju i kulturu. Serija je namenjena celoj porodici.

Već naslovi epizoda najavljuju teme kojima se serija bavi: Dolazak, Nepravda, Utakmica, Radna akcija, Solidarnost, Evropske vrednosti, Svi smo mi različiti, Pleh orkestar, Hitna pomoć, Žeželjev most, Budućnost, Tranzicija, Srbi, Hrvati i ostali, Korupcija, Reforma sudstva, Parada ponosa, Šta će nama EU, EU nas ucenjuje, Krastavac je kriv, Životna sredina, Region a naš, Kroz Beograd, Nasilje oko nas, Mediji su slobodni, Referendum, Rastanak

Seriju je režirao Miroslav Lekić, a uloge tumače Mladen Sovilj, Marko Pantelić, Vuk Jovanović, Aleksandar Đurica, Danica Radulović, Renata Ulmanski, Vlasta Velisavljević, Danica Ristovski, Ana Maljević, Zoran Cvijanović i drugi.

Serija će biti emitovana subotom u 13.40 i nedeljom u 12.45h.

www.prva.rs/program/serija/evropa-bre.html