Najviši državni funkcioneri učestvovali su na svečanosti na kojoj su, zajedno sa predstavnicima EU i Svetske banke, uručiene potvrde o finansiranju i realizaciji 22 inovativna projekta koji se finansiraju sa tri miliona evra iz Fonda za inovacionu delatnost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je dobitnicima javnog poziva za finansiranje inovativnih projekata da su oni važan deo ekonomije Srbije koja se zasniva na inovacijama, znanju I preduzetništvu, navodeći da će država napraviti pravni okvir kako bi svi zajedno promovisali drugačiju paradigmu privrednog rasta.

Brnabić je predočila da se zdrava, održiva ekonomija zasniva na start ap preduzećima, preduzetništvu, kao i malim I srednjim preduzećima, koja su kičmeni stub zdrave ekonomije.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac rekao je da se ove godine finansiraju 22 od 218 prijavljenih projekata, a ukupan budžet je 4,5 miliona evra, od čega tri daje Fond u vidu bespovratnih sredstava, a milion i po obezbeđuju sama preduzeća.

Rakonjac je najavio da su raspisana i dva nova poziva, kroz koja će biti dodeljeno dva i po miliona evra za podršku inovativnim aktivnostima koja preduzeća ostvaruju u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je Unija bila prvi partner Fonda za inovacionu delatnost kada je osnovan 2011. godine i da je odobren grant od 8,4 miliona evra kada je finansirano 55 inovativnih projekata.

„Ovaj projekat je imao dramatičan uticaj na tehnološka start-up preduzeća u Srbiji. Prihodi kompanija čiji su projekti finansirani su porasli za 160 odsto. Zahvaljujući tim projektima su otvorena radna mesta na visokim pozicijama za preko 480 uglavnom mladih građana Srbije, dok je izvoz ovih kompanija povećan 10 puta”.

EU je do sada uložila preko 200 miliona evra u razvoj različitih sektora srpske privrede a od tog iznosa, više od 30 miliona je uloženo u sektor inovacija, naveo je ambassador Fabrici.

Prema njegovim rečima, prihod koji je ostvaren i radna mesta koja su otvorena nadmašila su očekivanja.

“Dobre ideje i dobro finansiranje stvaraju radna mesta, donose rast i prosperitet”, rekao je Fabrici i naglasio da nauka nije trošak, već prilika za zemlju.

Regionalna direktora Svetske banke za zapadni Balkan Linda Van Gelder ocenila je da inovacije kroz otvaranje radnih mesta značajno utiču na privredni rast, ali da su najčešće dva razloga zašto se u tome nekad ne uspe.

Svečanosti je prisustvovao i ministar prosvete Mladen Šarčević, a svoje projekte predstavila su preduzeća Glas Sliper – nova linija ženskih cipela koja kombinuje ugljejnična vlakna sa dizajnom za brzu i laku promenu visokih potpetica, kao i Alfa klima – novi dizajn za proizvodnju toplotnih pumpi baziranih na propanu.