Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara

0

U okviru projekta Evropske unije „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara“, kog finansira Evropska unija, dva Ugovora o saradnji potpisana su u četvrtak sa Opštinom Ub.

Ugovorima, koje su potpisali predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, Opštine Ub, Centra za socijalni rad i predstavnici Helpa, definišu su međusobna prava i obaveze strana potpisnica na obezbeđivanju stambenih rešenja za interno raseljene porodice iz neformalnog kolektivnog centra „TE-TO Kolubara“ u Kaleniću i domicilno socijalno ugroženo stanovništvo.

Potpisivanjem ugovora o saradnji na projektu „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranje kolektivnih centara”, finansiranom sredstvima Evropske unije, u opštini Ub strane potpisnice su se obavezale da zajednički realizuju pomenuti projekat.

Projekat realizuju Help – Hilfe zur Selbsthilfe e.V. i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije u saradnji sa opštinom Ub sa ciljem zatvaranja neformalnog kolektivnog centra “TE-TA Kolubara” u selu Kalenić i obezbeđivanja boljih uslova života interno raseljenih lica iz ovog centra kao i određenog broja domicilnog socijalno ugroženog stanovništva.

Cilj će biti postignut izgradnjom 20 montažnih kuća i jedne stambene zgrade sa osam stambenih jedinica namenjenih za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima, čime će se značajno unaprediti uslovi života za 23 porodice iz kolektivnog centra i pet porodica lokalnog socijalno ugroženog stanovništva.

Sve stambene jedinice će biti opremljene osnovnim nameštajem i kućnim aparatima.

Ukupna planirana vrednost projekta za opštinu Ub je preko 500.000 evra i finansirana je iz sredstava predpristupne pomoći Evropske unije preko Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Opština Ub učestvuje u projektu obezbeđivanjem građevinskih parcela opremljenih svom potrebnom infrastrukturom i neophodnom urbanističko-tehničkom dokumentacijom za izgradnju devet montažnih kuća kao i osam stambenih jedinica u formi socijalnog stanovanja u zaštićenim uslovima.

Vlasnik stambenih jedinica, izgrađenih na opštinskim parcelama, će biti Opština Ub u skladu sa važećim propisima, dok će budući korisnici ovih jedinica imati pravo korišćenja bez sticanja prava svojine.

Pored toga 11 montažnih kuća će biti izgrađeno na privatnim parcelama korisnika pomoći, kojima će kuće biti donirane uz zabranu otuđenja u narednih pet godina.

Ovaj projekat je deo šireg programa podrške Evropske unije poboljšanju uslova života prisilnih migranata – „Za bolji život“, čija je ukupna vrednost 14,2 miliona evra.

Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije će pružiti svu potrebnu podršku realizaciji navedenih aktivnosti, a sve u cilju ostvarivanja stambenih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica koji već godinama žive u otežanim uslovima stanovanja u kolektivnom centru.

Projekat “ZA BOLJI ŽIVOT” je u skladu sa važećom državnom politikom prema izbeglicama, interno raseljenim licima i povratnicima, i u potpunosti reflektuje suštinski princip – podršku integraciji prisilnih migranata koji su odabrali da ostanu u Srbiji, kao i onima koji su odlučili da se vrate na Kosovo.

Podeli

Comments are closed.