Portreti i sećanja Jevrejske zajednice Srbije pre holokausta

0

Izložba „Portreti i sećanja Jevrejske zajednice Srbije pre holokausta“, projekat koji finansira Delegacija EU u Srbiji, biće predstavljena naredne godine u više gradova, kao deo kulture sećanja, čiji je prvenstveni cilj da se ovim događajima upoznaju mladi, učenici završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolci, i sa njima zatim diskutuje u posebno organizovanim radionicama.

Projekat ima za cilj da se prikupi arhiva fotografija i svedočenja preživelih i nejevrejskih svedoka života jevrejske zajednice u Srbiji pre holokausta, kao izvor odanog sećanja na žrtve holokausta i osnove za izučavanje holokausta u budućnosti.

Mnogo fotografija i informacija je već prikupljeno od članova jevrejske zajednice.

U toku je prikupljanje fotografija, ali i svih sećanja na ljude na njima, kako bi ih pratila legenda o mestu gde su napravljene, njihovim biografija, rekao je predsednik Saveza jevrejskih optšina Srbije Robert Fuks, predstavljajući projekat na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je to način da se potpunije shvati veličina tragedije koja se desila, jer same brojke nisu dovoljne.

Rabin Srbije Isak Asiel ukazao je na neverovatno snažno prožimanje srpske kulture i jevrejskog nasleđa u tadašnjoj Srbiji, jer su Jevreji „disali srpskim jezikom“, podsećajući na neka velika imena iz tog vremena kao što je Stanislav Vinaver.

Projekat realizuju Savez jevrejskih opština Srbije, uz pomoć Ministarstva kulture Vlade Srbije i Evropske unije.

U Srbiji je 1940. živelo je 33.000 Jevreja, do maja 1942. nacisti i njihovi saradnici ubili su 83 odsto jevrejske populacije koja je živela na ovim prostorima.

Podeli

Comments are closed.