Poverenik Šabić pokazao kako se bori za primenu evropskih standarda

0

EU je veoma pažljivo pratila rad Rodoljuba Šabića i njegovog tima i smatra da je poverenik za pristup informacijama od javnog značaja, „pokazao na najbolji način kako se u praksi bori za primenu evropskih standarda u oblastima koje su ključne za poštovanje osnovnih ljudskih prava“, rekao je Majkl Devenport na sednici Odbora za kulturu i informisanje Skupštine Srbije održanoj povodom10 godina od stupanja na snagu Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja.

„Evropska unija je u svojim redovnim izveštajima uvek pozitivno ocenjivala rad institucije Poverenika a takodje je podržala i razvoj kancelarije putem IPA projekata koji su uspešno implementirani i omogućili prenos iskustava i ekspertize iz zemalja članica EU. Nivo stručnosti Poverenikovog tima danas čini ga pouzdanim partnerom njegovih evropskih kolega“, rekao je Devenport.

„Drago nam je da je veliki trud gospodina Šabića i njegovih saradnika prepoznat od strane građana Srbije. O tome koliko su bili uspešni u svom radu mislim da najbolje govori poverenje građana koji se u velikom broju obraćaju nezavisnim insitucijama tražeći zaštitu svojih prava“, dodao je ambasador EU.

„Možda su ovi rezultati mogli da budu i bolji“, rekao je Devenport, ističući da rad Poverenika „nije uvek nailazio na razumevanje i nije uvek bio praćen komplementarnim aktivnostima drugih institucija i organa, od čijih je akata zavisila efektivna primena zakona i preporuka Poverenika“.

On je podsetio na neke od preporuka iz redovnog Izveštaja Komisije o napretku Srbije u procesu približavanja Uniji: „potrebno je osigurati usklađenost sa pravnim tekovinama EU i obezbediti dovoljne finansijske i kadrovske resurse Povereniku za informacije i zaštitu podataka o ličnosti“.

On je istakao da je Šabić imao važnu ulogu u pripremi novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i istakao značaj donošenja ovog propisa.

„Očekujemo da nadležno Minsitarstvo (pravde) bez odlaganja pristupi izradi predloga zakona i preduzme mera za njegovo hitno usvajanje“, rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, Evropska Unija će i dalje budno pratiti ovu oblast, posebno u vezi sa pripremom Akcionog plana za poglavlje 23, kao jednog od najkompleksnijih i najvažnijih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU.

„Poverenik i njegov tim, kao i sve nezavisne insitucije su naši važni sagovornici u ovom procesu tako da očekujemo još intenzivniju komunikaciju u narednoj godini“, zaključio je Devenport.

Podeli

Comments are closed.