Produžen rok za predloge projekata podrške mobilnosti u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i obuke

0

Rok za podnošenje predloge projekata podrške mobilnosti u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja i obuke produžen je do 28. maja. Evropska komisija ranije je pokrenula inicijativu kroz koju je omogućeno da pružaoci srednjeg stručnog obrazovanja u zemljama Evropske unije organizuju programe razmene sa odgovarajućim partnerima u zemljama Zapadnog Balkana, kao i u Turskoj i Africi.

Erazmus+, program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti – obrazovanje, mladi i sport, nudi mogućnost obuke, učenja i mobilnosti za studente i nastavno osoblje u oblasti srednjeg stručnog obrazovanja u zemljama u kojima se sprovodi Erazmus+.

Pored mobilnosti studenata i nastavnog osoblja, kroz ova partnerstva biće omogućena i razmena primera dobre prakse, kao i uspostavljanje mreža i partnerstava, s ciljem da se ostvare sledeći rezultati:

  • razmena ideja, veština i metoda rada;
  • unapređenje veština i kompetencija nastavnog osoblja i učenika;
  • poboljšanje upravljanja srednjim stručnim obrazovanjem i kvaliteta obuka;
  • reforma kurikuluma i metoda nastave.

Učesnici mogu biti javna ili privatna ustanova koja je pružalac srednjeg stručnog obrazovanja, konzorcijum ili preduzeće koje učestvuje u procesu srednjeg stručnog obrazovanja. Sedište ovih institucija mora biti u nekoj od država članica EU ili jednoj od partnerskih zemalja. Moguća je i savetodavna uloga drugih aktera, kao što su udruženja građana, lokalne vlasti, mala i srednja preduzeća, itd.

Podnosilac prijave mora biti kvalifikovana organizacija registrovana u državi članici EU.

Više informacija na sajtu Evropske komisije.

Podeli

Comments are closed.