Prvi „ERA Chairs“ podstiču kvalitet istraživanja u 11 regiona

0

Evropska komisija objavila je da je izabrala 11 univerziteta i istraživačkih organizacija koje će biti domaćini nosiocima ERA Chairs finansiranim u okviru Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7). Među izabranima i Institut za nuklearne nauke Vinča za oblast nanotehnologije.

Imenovanjem prvih European Research Area (ERA) Chairs, uspešnih istraživača Evropskog istraživačkog prostora, jedanaest univerziteta i tehničkih instituta u manje razvijenim regionima Evrope dobiće i do 2,4 miliona evra svaki iz fondova Evropske unije kako bi povećao svoje istraživačke kapacitete, najavila je u ponedeljak Mojra Gejgan-Kvin, evropska komesarka za istraživanje, inovacije i nauku. Ova inicijativa ima za cilj da smanji postojeći jaz u inovacijama u Evropi, tako što će privući vrhunske naučnike organizacijama kako bi se one mogle takmičiti sa ostalim naučnim centrima u okviru Evropskog istraživačkog prostora.

“Odziv na prvi konkurs za ERA Chairs je bio ogroman. Pokazao je da postoji velika želja istraživačkih organizacija širom Evrope da podignu standarde. Želimo da budemo sigurni da ne bude izostavljen niko ko ima potencijala i zato će HORIZONT 2020 obezbediti sredstva za dodatne ERA Chairs tamo gde su oni najpotrebniji”, rekla je komesarka Gejgan-Kvin.

Prvi pilot poziv bio je otvoren za istraživačke organizacije u manje razvijenim regionima Evropske unije ili za slične regione u zemljama koje učestvuju u Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7). Podneto je 111 zahteva za evaluaciju, što je znatno premašilo očekivanja, i bili su iz skoro svih zemalja članica, zajedno sa regionima koji ispunjavaju zahteve konkursa.

Jednom izabrani/e, ERA Chairs i njihovi timovi sprovešće istraživanja u širokom spektru naučnih oblasti, kao što su akvakultura, hemija životne sredine, veterina, humanokompjuterske interakcije i smanjena emisija ugljenika u gradovima (vidi tabelu).

Očekuje se da nakon prvog konkursa HORIZONT 2020 objavljenog u decembru, sledeće godine bude najavljeno još 15 ERA Chairs.

Pozadina

Izabrane institucije treba da za ERA Chairs izaberu izvanredne naučne radnike koji imaju mogućnosti da podignu standarde i da privuku kadar visokih sposobnosti, kao i novac iz drugih izvora kao što su EU fondovi za istraživanja ili regionalni fondovi. Pozicije moraju biti zvanične i moraju poštovati ERA smernice (ravnoteža polova, pravičnost, transparentnost itd.). Nosilac ERA Chairs može biti iz bilo kog mesta u svetu.

ERA Chairs će biti finansirani u okviru programa HORIZONT 2020 kao centralni deo u akcijama “širenja izvrsnosti i širenja učešća”. Prvi HORIZONT 2020 konkurs otvoren je 11. decembra 2013. sa krajnjim rokom za prijavu do 15. oktobra 2014. (IP/13/1232) i uključuje budžet od 34 miliona evra za ovaj krug ERA Chairs. Detalji o novom konkursu i o regionima koji ispunjavaju uslove, dostupni su na Portalu učesnika.

Lista projekata koji će biti finansirani u okviru pilot konkursa ERA Chairs FP7

Država Institucija  Polje istraživanja
Belgija Univerzitet Mons  Energetska efikasnost u gradovima
Hrvatska   Univerzitet u Zagrebu – Fakultet veterinarske medicine Molekularna veterinarska medicina
 Češka Republika 

 

Masarikov univerzitet Prirodne nauke
 Estonija 

 

Tehnički univerzitet Talin Hemija i tretman biomase
 Poljska 

 

 Institut za genetiku i stočarstvo poljske akademije nauka

 

Biologija biljaka
 Portugalija 

 

 MITI – Institut interaktivnih tehnologija Madeira

 

Humanokompjuterske interakcije
 Republika Srbija 

 

 Institut za nuklearne nauke Vinča

 

Nanotehnologija
Slovačka Univerzitet u Žilini Transportni sistemi i komunikacione tehnologije
Sovenija  Institut Jozef Stefan Analiza hrane kroz radioaktivne izotope
 Španija 

 

Univerzitet Las Palmas Kanarskih ostrva Akvakultura
 Velika Britanija Univerzitet Falmaut Dizajn digitalnih igara

Za više informacija: MEMO/14/92

ERA Chairs website

“Proširivanje” konkursa na Portalu učesnika
Kontakti:
Majk Dženings  (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience

Inmakulada Martines Garsija (+32 2 298 73 03)
Često postavljana pitanja o rezultatima pilot programa ERA Chairs 

Podeli

Comments are closed.