Radionice za mlade u okviru podrške EU civilnom društvu

0

Beogradski centar za ljudska prava i ApsArt Centar za pozorišna istraživanja u saradnji sa 12 kancelarija za mlade u Srbiji organizuju u okviru projekta Otpakivanje 2014/15 dvodnevne radionice za mlade „Zajednicu istraži i prikaži“. Projekat je jedan od dvadesetak koje finansira Evropska unija sa dva miliona evra u okviru programa „Podrška civilnom društvu“.

Mladi će u okviru radionica razmotriti teme i osobenosti sredine u kojoj žive, što će kasnije koristiti za izradu kulturnih paketa kojima će identitet svoje zajednice predstaviti drugima.

Cilj radionica je da ohrabri mlade da razmišljaju o običajima, navikama, mestima ili svakodnevnim događajima u svojoj sredini i da nakon radionica zajedno sa drugima iz lokalne zajednice pokrenu akcije kojima će kolektivno stvarati svoje kulturne pakete.

image(1)

U program su uključene Kancelarije za mlade iz Obrenovca, Savskog venca, Trgovišta, Bosilegrada, Bačkog Petrovca, Vranja, Požege, Priboja, Prijepolja, Raške, Temerina i Bujanovca.

Radionice su namenjene mladima u dobi od 15 do 30 godina. Najaktivniji mladi u svojoj lokalnoj zajednici posetiće u okviru razmene jednu od 12 opština koje učestvuju u projektu i upoznati lokalnu sredinu, tamošnje običaje i kulturne osobenosti. Način prijavljivanja objavljen je na Fejsbuk stranicama Kancelarija za mlade.

Prve radionice su održane u maju u Obrenovcu, Prijepolju, Bujanovcu i Priboju, a u ostalim gradovima i opštinama biće održane tokom juna.

Nakon radionica, proces „otpakivanja“ započeće od septembra virtuelno kroz društvene mreže, ali i u ličnim susretima mladih i razmeni kulturnih paketa.

Projekat Otpakivanje 2014/15 čiji je cilj da se kroz izradu i razmenu kulturnih sadržaja predstave i bolje povežu mladi iz različitih delova Srbije, pokrenuo je Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa Komitetom pravnika za ljudska prava (YUCOM), ApsArt Centrom za pozorišna istraživanja i Medijskim centrom Beta (MBC).

Projekat se organizuje uz stručnu podršku Ministarstva omladine i sporta, a finansira ga Evropska unija u okviru programa „Podrska civilnom društvu“.

Podeli

Comments are closed.