Srbija i EU potpisali IPA finansijski sporazum za 2013. godinu

0

Ministarka zadužena za evorpske integracije Jadranka Joksimović i direktor Direkcije za proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake potpisali su finansijski sporazum za 2013. godinu, koji podrazumeva prenos Srbiji na upravljanje ukupno 197,2 miliona evra sredstava iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA).

Pake je rekao da je prebacivanje upravljačkih nadležnosti IPA sredstvima znak poverenja u administraciju u Srbiji i dodao da je to prilika i da se radi na jačanju kapaciteta institucija. On je ocenio da je potpisivanje sporazuma značajan trenutak u tehničkom i političkom smislu koji omogućava Srbiji da se pripremi za članstvo u EU.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport poručio je da time što će Srbija upravljati novcem iz IPA i Fonda solidarnosti, koji će se koristiti za sanaciju posledica poplava, otpočinje nova faza u odnosima dve strane.

„U okviru Fonda solidarnosti Srbija kao zemlja kandidat za članstvo se tretira kao članica EU“, rekao je Devenport nakon potpisivanja sporazuma.

On je ocenio da je dobro što će upravljanje ovim fondovima biti u rukama Vlade Srbije i da će njima upravljati uz podršku EU. „Ovo je početak te nove faze u našim odnosima“, kazao je Devenport.

Govoreći o pomoći EU Srbiji nakon poplava, Pake je rekao da je Evropska komisija dogovorila paket humanitarne pomoći za Srbiju u vrednosti od tri miliona evra, a da će Srbija uskoro moći da koristi i sredstva neiskorišćene pomoći iz IPA programa za 2012. godinu u vrednosti od 30 miliona evra.

Joksimović je posle potpisivanja izjavila da se sporazumom usvaja deo nacionalnog programa koji će institucije Srbije samostalno sprovoditi, uz podršku EU.

„Nacionalni program predstavlja izazov jer je EU prvi put dala upravljačku nadležnost institucijama u Srbiji ali verujem da će naša administracija uspešno odgovoriti na taj izazov“, rekla je ona.

Ova bespovratna sredstva će biti iskorišćena za projekte koji će pomoći Srbiji da realizuje reforme u ključnim sektorima, neophodne za buduće članstvo u EU: vladavina prava, reforma državne uprave, društveni i privredni razvoj, zaštita životne sredine, poljoprivreda itd. Reforme će doneti direktnu korist građanima Srbije.

Ukupna suma dodeljenih sredstava za prvu komponentu IPA 2013. iznosi 197,2 miliona evra, od čega 145,6 miliona evra koje će kroz ovaj ugovor biti pod upravljanjem Republike Srbije, 33,1 milion evra pod upravljanjem Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i približno 18 miliona evra namenjenih razvoju aktivnosti organizacija civilnog društva, za finansiranje rešenja stambenih pitanja izbeglica i podršku nauke, istraživanja i obrazovanja.

Podrška je upućena sledećim sektorima: sektor reforme javne uprave, sektor pravde, sektor unutrašnjih poslova, razvoj privatnog sektora, sektor saobraćaja, sektor životne sredine i klimatskih promena, sektor energetike, sektor društvenog razvoja, sektor poljoprivrede i ruralnog razvoj i projekte u oblastima obrazovanja, zdravstva, nauke, kulture, preduzetništva, inovacija i pripremu infrastrukturnih projekata.

Nakon ceremonije potpisivanja učesnici su obišli zgradu Rektorata Univerziteta u Beogradu, čija rekonstrukcija je u toku u okviru HETIP projekta.

Više detalja o sporazumima pročitajte ovde i ovde.

O HETIP projektu ovde.

Podeli

Comments are closed.