Švajcarska preko Evropskog PROGRESa podržava razvoj Tutina

0

Ambasador Švajcarske u Srbiji Žan Danijel Ruh posetio je Tutin kako bi se upoznao sa rezultatima projekata koje je Vlada Švajcarske sufinasirala sa Evropskom unijom posredstvom programa EU PROGRES te sa razvojnim potencijalima opštine i potvrdio nastavak podrške Vlade Švajcarske opštini Tutin i području preko novog razvojnog programa, Evropskog PROGRESa.

Ruh se tokom sastanka sa predsednikom opštine, Šemsudinom Kučevićem upoznao sa rezultatima koje je Tutin ostvario na polju razvoja tokom ove godine i sa prioritetima za naredni period.

Ambasador je iskoristio posetu 11. i 12. decembra da promoviše konkurse Evropskog PROGRESa za pružanje podrške klasterima u uvođenju inovacija i unapređenje marketinga. On je podvukao i da se uspešnim smatraju samo oni projekti koji imaju opipljive koristi za građane, a prvenstveno doprinose otvaranju novih radnih mesta.

image(1)

„Tutin je jedan od najmlađih gradova u Evropi što vam daje izvanrednu prednost – bogatstvo u ljudskom kapitalu. Sada je na vama da taj kapital razvijate putem olakšavanja pristupa obrazovanju, poslovnoj obuci, praksi za studente i naravno prilikama za zapošljavanje. To je jedini način da razvijemo region“ , rekao je Ruh.

Ambasador je posetio i obdanište „Poletarac 2“ za čije proširenje i opremanje zgrade su Evropska unija i Vlada Švajcarske preko EU PROGRESa obezbedile 161.000 evra.

Obišavši fabrike Dalas i Jasen u Tutinu, kao i novu mlekaru u izgradnji na Pešterskoj visoravni, Ruh je podsetio da podršku celokupnom poboljšanju poslovne konkurentnosti opštine mogu da potraže kroz aktivnosti Evropskog PROGRESa.

„Vlada Švajcarske zajedno sa Evropskom Unijom ulaže i planira ulaganja u Tutin i međuopštinske projekte na ovom poručju. To znači da mi prepoznajemo da vaša opština ima kapacitet da ostvari dobre rezultate u Evropskom PROGRESu ali treba da se pripremi jer će konkurencija biti jača. Trebaju nam kvalitetni i održivi projekti koji neguju međuopštinsku saradnju i otvaraju radna mesta“ , rekao je ambasador Ruh.

Evropska unija i Vlada Švajcarske su u prethodne četiri godine samo posredstvom EU PROGRESa obezbedile preko 500.000 evra za podršku osam projekata u Tutinu i okolini, koji su doprineli stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja, zapošljavanju i društvenoj inkluziji.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju 34 opštine južne i jugozapadne Srbije, do kraja 2017. godine Evropska unija i Vlada Švajcarske podržaće sa ukupno 24,46 miliona evra. 

SAOPSTENJE ambasadora Švajcarske u poseti Tutinu

Podeli

Comments are closed.