Svečano otvoreni radovi na renoviranju BELhospis dnevnog centra u Srbiji

0

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Malom Mokrom Lugu zvanično su otvoreni radovi na renoviranju prvog hospis dnevnog centra u Srbiji.

BELhospice je dobio podršku u okviru granta “Razvoj efikasnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou”, koji se sprovodi partnerskom saradnjom Ministarstva finansija Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a finansiran je sredstvima Evropske unije.

Prisutnima su se obratili šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Sem Fabrici, Leo D’aes, ambasador Belgije, Miloš Janković pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao i  Vera Madžgalj, direktorka BELhospice centra.

Ambasador Fabrici je naveo da EU podržava BELhospice sa 197.000 evra, i podsetio a da je u periodu od 2011. do 2014, projekat „Razvoj palijativne nege u Srbiji“, koji je finansirala EU, sproveden u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja.

„Najveći napredak je ostvaren u području edukacije stručnog osoblja, prevashodno u sistemu zdravstvene nege. Fokus projekta je bilo otvaranje 13 jedinica palijativne nege u okviru bolnica u gradovima širom Srbije, a ciljevi projekta su bili usmereni na sektor zdravstva“, naglasio je Fabrici.

Pored postojeće usluge zbrinjavanja onkoloških pacijenata u odmaklim fazama bolesti i članova porodica u kućnim uslovima, renoviranje BELhospice centra će unaprediti kvalitet života za najmanje 60 pacijenata i 120 članova porodica a na dnevnom nivou pruži besplatne usluge boravaka za 20 onkoloških pacijenata.

U kvalitetno palijativno zbrinjavanje koje će pružati BELhospice tim sastavljen od lekara, medicinskih sestara, negovateljica, socijalnih radnika, psihologa i duhovnika uključiće se i veliki broj volontera, a obezbediće se i besplatne usluge prevoza i hrane za pacijente u hospis dnevnom centru u periodu od osam meseci.

Takođe, projekat predviđa i licenciranje usluge, unapređenje međusektorske saradnje i koordinaciju potreba pacijenata sa zdravstvenim i socijalnim institucijama i lokalnom upravom.

Podeli

Comments are closed.