Prvi antikorupcijski čas održan je u Elektro-saobraćajnoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Kraljevu. Predavanju je prisustvovalo preko 200 učenika završnih razreda i njihovih nastavnika iz srednjih škola sa područja Školske uprave Kraljevo, iz Tutina, Novog Pazara, Raške i Vrnjačke Banje.

Ovaj edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Vođa projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“ Roman Prah naglasio je da je prvi put u Srbiji organizovan antikorupcijski čas na ovakav način.

„Jako nam je drago da smo prvi čas počeli sa učenicima srednjih škola, sa ljudima koji se tek formiraju kao ličnosti i imaju šansu da izaberu kako će graditi svoj životni put. Važno je da se prekine lanac korupcije i da svako od nas kaže „reci NE korupciji“, što je ujedno i slogan kampanje“, izjavio je Prah.

Na događaju su govorili i predstavnici gradske i republičke vlasti. Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić izrazio je nadu da se među učenicima nalaze budući policajci, sudije i tužioci, koji će tražiti način da korupciju smanje do najmanje moguće mere.

„Korupcija je pojam koji ima svoj politikološki, sociološki i pravni aspekt, a vi morate da budete spremni da usvojite znanja o korupciji kako ne biste u svom delovanju u budućnosti, kada završite škole i fakultete, bili akteri koruptivnih dela,“ ističe Terzić.

„Ovo je pravi način, pravo vreme i uzrast dece da dobiju osnovna znanja o korupciji kako bi prevenirali nastajanje korupcije i da bi svi oni organi koji učestvuju u ovome, pre svega naši sudovi, tužilaštvo, Ministarstvo pravde, što manje imali posla u budućnosti“, rekao je posebni savetnik u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić i dodao da Evropska unija u ove projekte ulaže značajna sredstva.

„Smatramo da su naša deca i omladina budućnost ove zemlje i da će za nekoliko godina početi da preuzimaju neke veće odgovornosti u ovoj državi. Put edukacije u borbi protiv korupcije i upoznavanja sa onim što su naporni ove sadašnje generacije upravo treba da krene od mladih“, izjavio je državni sekretar Ministarstva pravde Republike Srbije Radomir Ilić.O svim aspektima korupcije, kako da je prepoznaju, kome da prijave, kao i o prevenciji od ove štetne društvene pojave, sa učenicima i njihovim nastavnicima razgovarali su tužioci, policajci i sudije, koji se svakodnevno bore protiv korupcije, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije kao i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija i Pištaljka.

Cilj ove kampanje je da se poboljša razumevanje javnosti o temi korupcije, kao i da se građani bolje informišu o sistemima za borbu protiv korupcije i njenoj prevenciji, a poseban akcenat je na edukaciji mladih ljudi.

Naredni Antikorupcijski čas biće održan 17. aprila u Gimnaziji „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu. Pored organizacije Antikorupcijskih časova za učenike srednjih škola, biće održane i debate sa studentima na fakultetima u četiri Univerzitetska centra u Srbiji, kao i brojne konferencije.