U petak 17. maja, u Beogradu će biti održana uvodna konferencija projekta „Podrška Komisiji za kontrolu državne pomoći“, koji finansira Evropska  unija sa skoro milion evra iz pretpristupnih fondova (IPA 2014).

Konferenciju, koja će biti održana u „Aeroklubu“ s početkom u 10 časova, organizuju Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i tim projekta. Uvodna obraćanja održaće državni sekretar Ministarstva finansija Republike Srbije Jelena Tanasković, šef Drugog sektora operacija Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Štefan Hudolin, predsednik Komisije za kontrolu državne pomoći u Republici Srbiji Vladimir Antonijević, zamenica predsednika Saveta za zaštitu konkurencije Republike Litvanije Jurate Šoviene i vođa projektnog tima Radmila Mihić.

Projekat ima za cilj pružanje podrške Vladi Republike Srbije, a posebno već postojećim institucijama za kontrolu i dodelu državne pomoći, u usklađivanju pravila i procedura u toj oblasti sa pravnim tekovinama Evropske unije i njihovoj primeni. Projektom upravlja Ministarstvo finansija – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Projekat je započeo u februaru 2019. godine i trajaće do ferbuara 2021, uz budžet od 999.000 evra. Sprovodi ga konzorcijum koji predvodi Alternative Consulting u saradnji sa DMI France i Savetom za zaštitu konkurencije Republike Litvanije.