Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, i ministarska za evropske integracije, Tanja Miščević, zajedno sa gradonačelnikom Niša, Dragoslavom Pavlovićem, kao i predsednicima opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han, i direktorkom Regionalne razvojne agencije „JUG“, obišli su danas Nišku tvrđavu gde je u toku projekat obnove ateljea i nekadašnjih kazamata, koji će biti pretvoreni u centar za kreativne industrije. Ovaj projekat podržava Evropska unija kroz EU PRO Plus program, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, a obuhvata teritoriju grada Niša i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han.

Projekat, vredan milion evra, predviđa revitalizaciju i aktivaciju ateljea i prostora nekadašnjih kazamata u Niškoj tvrđavi, čime će se očuvati ovaj istorijski spomenik, ali  i promovisati bogata kulturna baština regiona kroz transformaciju Niške tvrđave u centar kreativnih industrija, tradicionalnih zanata i umetnika, koji će ovde moći da proizvode i plasiraju svoje radove.

Tokom obilaska lokacije, ambasador Žiofre je istakao da je ponosan zbog partnerstva Evropske unije i grada Niša na revitalizaciji delova Niške tvrđave.

„Ovaj projekat realizujemo sa našim partnerima iz UNOPS-a i on je pored ostalog značajan i zbog toga što uključuje i okolne opštine u očuvanju kulturnog nasleđa i podizanju socioekonomskih aspekata uključenih lokalnih samouprava“, rekao je ambasador.

Ministarka Miščević posebno naglašava značaj saradnje na projektima poput ovog.

“Kada smo u junu dodelili novac ovom projektu mi smo zapravo podržali početak zajedničkog rada sa Gradom Nišom i EU, na tome da Niška tvrđava bude rekonstruisana tako da njeni unutrašnji prostori postanu moderni centar za kreativne industrije. I to takav čiji uticaj nadilazi lokalno okruženje. Obnova dela tvrđave deo je projekta koji EU, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, podržava preko EU PRO Plus programa na teritoriji ne samo Niša , već i opština Svrljig, Merošina i Gadžin Han. Želimo da krajnji cilj bude  da i njihovi postojeći javni prostori budu obnovljeni, kako bismo zaštitili kulturno nasleđe ali na način da ima novu ulogu u promociji baštine, da bude na raspolaganju za više od 50000 građana ovih opština, a posebno mladima, da iskažu i pokažu svoju kreativnost”, rekla je ministarka.

 

Gradonačelnik Pavlović naglasio je značaj partnerstva grada Niša i Evropske unije.

„ Evropska unija je izuzetno važan partner grada Niša. Najbolji dokaz tome je fabrika za preradu otpadnih voda u koju EU investira 60 miliona evra. Projekat na lokaciji tvrđave je takođe veoma značajan. Tvđava je vekovima čuvala Niš, sada je red da mi nju odbranimo od zuba vremena. Niška tvrđava je simbol Niša. Oni stoje kao dve strane jednog novčića. Zahvalni smo EU, iz čijih fondova je izdvojeno milion evra u projekat očuvanja kulturnog blaga Tvrđave.  Ovim su pokazali da biti deo Evrope, pre svega znači biti svoj“, istakao je gradonačelnik Niša.

Osim obnove Niške tvrđave, projekat uključuje uspostavljanje tri informativna punkta u opštinama Svrljig, Merošina i Gadžin Han, kao i info kutak u Nišu. Ove tačke će pružati posetiocima edukativno i informativno iskustvo, uključujući detalje o kulturnim i istorijskim lokalitetima duž kulturne staze Tabula Peutingeriana (Pojtingerova tabla), koja povezuje znamenita mesta u regionu.