Prema podacima zajedničkog izveštaja Evropske komisije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj „Zravlje na dlanu: Evropa 2016”, očekivani životni vek u većini država članica EU prelazi 80 godina. Ovaj rekordni očekivani životni vek se, međutim, ne poklapa uvek sa zdravim godinama života.

Od hroničnih bolesti u EU boluje oko 50 miliona stanovnika od čega svake godine umre preko pola miliona radno sposobnih ljudi, što privrede EU na godišnjem nivou košta oko 115 milijardi evra.

Zajednički izveštaj ukazuje na to da politike koje za cilj imaju unapređenje zdravlja i sprečavanje bolesti kao i efikasne zdravstvene sisteme mogu spasiti veliki broj života i uštedeti milijarde evra u Evropskoj uniji.

Vitenis Andriukaitis, evropski komesar za zdravstvo i bezbednost hrane, izjavio je: „Izveštaj Zdravlje na dlanu pruža korisne informacije pomoću kojih države članice mogu da oblikuju zdravstvene mere u svim politikama. Izveštaj pokazuje da u EU veliki broj ljudi svakodnevno umire zbog bolesti koje se mogu izbeći a koje su povezane sa faktorima rizika poput pušenja ili gojaznosti. Takođe, Izveštaj ističe da neophodno da nastavimo da ulažemo napore kako bismo obezbedili pristupačniju zdravstvenu negu. Ovaj Izveštaj je najznačajniji rezultat rada Komisije i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj na prikupljanju podataka o pojedinačnim zemljama i izradi uporedne analize stanja zdravlja i zdravstvenih sistema na nivou EU. On je i prvi korak ka realizaciji inicijative ‘stanje zdravlja u EU’.

Saopštenje za medije na svim jezicima je dostupno ovde.