Unapređenje zaštite ljudskih prava, demokratsko i inkluzivno društvo, zagarantovana sloboda medija i govora, kao i snažno i nezavisno sudstvo, moraju ostati prioriteti vlade Srbije i njenih partnera, uprkos teškoćama koje sa sobom nosi pandemija korona virusa. Ovo je istaknuto na današnjem drugom sastanku Upravnog odbroa zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku II“.

Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku“ je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope koja omogućava korisnicama da ispune svoje reformske agende u oblastima ljudskih prava, vladavine prava i demokratije i da se usklade sa evropskim standardima, uključujući u procesu proširenja Evropske unije, gde je to relevantno. Prva faza programa je sprovedena između 2016. i 2019. godine, dok se druga faza sprovodi u periodu od 2019. do 2022. godine, kontinuirano razvijajući važne inicijative u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici saglasan je da su jačanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava prioritet za bolji život građana Srbije. „Evropska unija sarađuje sa svim relevantnim akterima u Srbiji i međunarodnim partnerima. Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno je važna, posebno kroz program “Horizontal Facility“, kako bi se pomoglo u izradi boljeg zakonodavstva, obučilo više pripadnika organa reda, tužilaca i sudija, ali i obezbedila bolja zaštita žrtava zločina“, rekao je ambasador Fabrici.

Ovom prilikom, Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije Republike Srbije, rekla je da reforma u oblasti vladavine prava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju i njene građane. „Program podrške Saveta Evrope i Evropske unije obezbeđuje suštinsku ekspertizu neophodnu za reformu pravosuđa i vladavinu prava, borbu protiv trgovine ljudima i diskriminacije, zaštitu osetljivih grupa, kao i za visoke standarde u oblasti slobode medija i govora. Sa našim evropskim partnerima težimo ka zajedničkom cilju da Srbija kao demokratska, održivo razvijena i efikasna država postigne članstvo u Evropskoj uniji“, naglasila je Joksimović.

Pilar Morales, šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope istakla je posvećenost Saveta Evrope, zajedno sa Evropskom unijom, da nastavi da podržava Srbiju u njenim reformskim procesima. „Fleksibilnost programa Horizontal Facility omogućila je konkretne mere prilagođavanja, preduzete uz poštovanje glavnog cilja, a to je pružanje podrške vlastima u obezbeđivanju bolje zaštite prava građana Srbije, u skladu sa evropskim standardima, a posebno u ovim izazovnim vremenima“, zaključila je ona.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije rekla je da su, više nego ikada ranije, ljudima danas potrebne ideje na kojima je osnovan Savet Evrope. „Mir među ljudima, dijalog, ljudska prava i nova solidarnost su jedino čime iz globalne pandemije možemo izaći, sa više saosećanja i humanosti, a manje nepravde i nejednakosti. To dugujemo generacijama koje dolaze posle nas“, zaključila je.

„Horizontal Facility II“ zajednička je inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope, osnovana sa ciljem pružanja podrške Zapadnom Balkanu i Turskoj u usklađivanju sa evropskim standardima. Značajni rezultati ostvareni su tokom druge godine sprovođenja ovog programa, uprkos negativnim efektima pandemije COVID-19.

U oblasti jačanja nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa, preduzeti su značajni napori za sprečavanje neprimerenog uticaja na pojedinačne sudije i pravosuđe u celini. Imajući u vidu da se tokom pandemije značajno povećalo korišćenje digitalnog prostora, program je takođe inicirao izradu smernica za etičku upotrebu društvenih mreža za sudije i javne tužioce. Program je pružio i značajnu podršku unapređivanju procesa izvršavanja presuda Evropskog suda za ljudska prava, a urađen je i prvi nacrt Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija za period 2021-2027. Poseban akcenat stavljen je na zaštitu osetljivih i ranjivih kategorija, kao što su maloletnici, žene, stari i lica sa mentalnim smetnjama.

Kada se radi o slobodi izražavanja i medija, značajni doprinos dat je edukaciji sudija, tužilaca, advokata, policijskih službenika i jačanju njihovih kapaciteta da štite i garantuju slobodu izražavanja i slobodu medija, u skladu sa evropskim standardima, sa  posebnim fokusom na bezbednosti novinara. Velika pažnja posvećena je i dostupnosti medijskog sadržaja osobama sa invaliditetom, medijskoj pismenosti i pluralizmu.

U okviru borbe protiv diskriminacije, inicijative su uključivale promociju različitosti i ravnopravnosti u Srbiji, kroz podršku instituciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti u vezi sa praćenjem govora mržnje u medijima i pružanje eskpertize sa ciljem jačanja kapaciteta lokalnih vlasti za uključivanje LGBTI prava u njihove politike i podzakonske akte.

Kada se radi o prevenciji i borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji, program je doprineo edukaciji različitih grupa profesionalaca (sudija, tužilaca, studenata pravnog fakulteta, inspektora za rad, prosvetnih savetnika) i jačanju njihovih kapaciteta da prepoznaju trgovinu ljudima, pruže pomoć i zaštitu žrtvama.

Sa ciljem obezbeđivanja kvalitetnog obrazovanja za sve, fokus je bio na obuci predavača iz svih 60 škola u Srbiji koje učestvuju u programu, kao i na regionalnoj razmeni studenata iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.