Ambasador Fabrici: Otvorena uprava osnažuje građane

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambаsador Sem Fabrici učestvovao je na konferenciji povodom programa Partnerstva za otvorenu upravu (OGP) zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, predstavnicima Vlade i međunarodnih partnera programa. Na događaj je, osim zvaničnika, došlo i 80 predstavnika lokalne samouprave.

Ambasador Fabrici kaže da je Evropska unija u jačanje otvorene uprave uložila 80 miliona evra. On je istakao da je osnovno načelo otvorenog budžetiranja – šta je to što država može da uradi građane, a ne oni za nju.

“Ovo je veoma važno jer transparentnost javnih finasija omogućava da se vidi kuda novac ide i ko ga troši. Drugu važan element je uključenost građana, da ne budu iznenađeni odlukama koje se donose”, tvrdi Fabrici.

On dodaje i da je EU prirodni partner OGP, pošto ima zajedničke vrednosti, 22 od 28 članica deo su programa, kao i većina zemalja kandidata i susednih država.

Otvoreni podaci povećaće transparentnosti rada javne uprave i izgradnju poverenja između građana i privrede, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić. Otvaranje podataka evropskim zemljama otvorilo je i pristup tžištu vrednom 40 milijardi evra.

“I mi želimo da se kao vagon priključimo tom vozu, jer su otvoreni podaci važni za start up preduzeća, civilne organizacije, inovativne kompanije”, kaže premijerka.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže da je suština otvorene uprave u tome da graђanin postaje epicentar dešavanja.

“Najviša funkcija nije predsednik, ministar, gradonačelnik, predsednik opštine. Najviša funkcija ovde je građanin. Zato moramo kreirati društvo po potrebama građana, jednako za sve, za svaku ženu, dete, osobu sa posebnim potrebama, različite vere, boje kože, opredeljenja”, dodaje Ružić.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji Andrea Oricio kaže da je ta organizacija podržala pet akcionih planova na nivou lokalnih uprava, koji mogu da posluže kao primer na nacionalnom niovu.

Podeli

Comments are closed.