„Kreni bezbedno – proveri da li su gume naduvane, kočnice ispravne i da li zvonce radi“, prvi je savet u brošuri Pravila i saveti za bezbednu vožnju biciklom.

Povodom Evropske nedelje mobilnosti, EU info kutak u Novom Sadu kreirao je ovu brošuru u saradnji sa organizacijama civilnog društva Klubom ljubitelja biciklizma Eko kurir i Novosadskom biciklističkom inicijativom. Ona daje odgovore na česte nedoumice kada je gradska vožnja biciklom u pitanju i naglašava važna pravila koja će doprineti bezbednosti u saobraćaju.

Promovisanje biciklizma kao alternative kratkim putovanjima automobilom ima nekoliko prednosti: doprinosi zdravlju, smanjuje zagađenje bukom i emisiju izduvnih gasova i smanjuje probleme zagušenja. Nedostatak promocije biciklizma može dovesti do povećanja stope nezgoda u saobraćaju.

Preuzmi brošuru

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji