Krenuli ste na odmor, stižete do vašeg odredišta u nepoznati grad i ne morate da razmiljate o tome kako ćete doći do ključa smeštaja koji iznajmljujete. Novosadski tim inženjera u preduzeću Mecatronics and more uz finansijsku podršku Evropske unije razvija inovativno rešenje ”Kuc Kuc” pametnu bravu, koja će omogućiti da jednostavno, ali sigurno i pouzdano otključavate vrata pomoću mobilnog telefona i IoT tehnologije.

Kuc kuc inovativno rešnje namenjeno je putnicima i vlasnicima smeštaja kako bi lakše razmenjivali ključeve. Prednost moderne tehnologije najnovije generacije u mobilnim komunikacijama je što vlasnik objekta u svakom trenutku ima uvid u upotrebu objekta i mogućnost da dozvoli pristup objektu sa određenim vremenskim trajanjem. Uz pomoć instalirane aplikacije vlasnik može poslati digitalni ključ koji traje određeno vreme, korisniku objekta i obezbediti mu pristup i diskreciju tokom korišćenja. Takođe, u doba globalne pandemije, beskontaktno preuzimanje ključa ima još više smisla.

Uređaj ne zahteva električnu ili komunikacionu infrastrukturu, nije potreban WIFI, nikakvo tehničko predznanje ni dodatni hardver. Sve što je neophodno nalazi se u samom uređaju, a jedino što je potrebno van njega je mobilni telefon, instalirana aplikacija i pokrivenost mrežom mobilnog operatera. Instalacija brave je moguća i u uslovima gde je izuzetno slab signal, odnosno otežani uslovi (ruralni predeli, podrumi itd). Dizajn pametne brave prilagođen je maksimalnoj sigurnosti i niskoj potrošnji energije što omogućava višemesečno korišćenje jednog seta baterija.
Ključna prednost ovog uređaja je što potpuno neinformisanom korisniku omogućava da za od 3-5 min običnu bravu pretvori u pametnu bravu uz pomoć jednog inbus ključa.

Vrlo napredna tehnologija koja predstavlja srž inovativnosti ovog uređaja, omogućava da ukoliko dođe do provale, nasilnog otvaranja, lupanja, ili bilo koje situacije, vlasnik bude obavešten u realnom vremenu. Uređaj koristi enkriptovanu konekciju prema mobilnoj mreži i ne zahteva bilo kakvu drugu vrstu konekcije.

„Uspeli smo da razvijemo dva hardverska prototipa, unapredili mehaničke i elektronske delove. Trenutno radimo na finalnoj, nultoj verziji koja će ući u serijsku proizvodnju. Plan je da uskoro dobijemo prvu pilot verziju od 100 korisnika i krenemo sa ispitivanjem zadovoljstva korisnika”, rekao je Goran Knežević, direktor preduzeća Mecatronics and more.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).