Pre pet godina, mlada preduzetnica, inovatorka i pre svega ”štreberka” Stefanija Lukić počela je sa razvojem edukativne platforme koja će deci školskog uzrata pomoći u učenju. Zajedno sa suosnivačima, Artjomom Suvorovim i Nemanjom Nerandžićem, Stefanija je osnovala startap Just Smart, a zahvaljujući sredstvima Evropske unije 2017. godine uspela je da Shtreber platformu unapredi i potpuno besplatno i sigurno ponudi deci kao alat za učenje od petog do osmog razreda.

Ova platforma sadrži lekcije koje deca svakodnevno obrađuju u školi, s tim što gradivo nije predstavljeno putem školskih definicija, već kroz gejmifikaciju (kvizovi znanja), slike, video i interaktivne aplikacije. Cilj je stvaranje digitalnih interaktivnih lekcija koje se baziraju na modelu igre uključene u sam proces učenja.

Shtreber je takođe i motivaciona platforma koja za svaki tačan odgovor nagrađuje decu i daje im mogućnost uvida u njihovo napredovanje (rangira po nivoima i znanju kroz sakupljanje bodova). Sistem je napravljen tako da daje prave nagrade za odlikaše koji su najuporniji, najviše uče, izdvajaju najviše vremena za čitanje lekcija, bore se da skupe što veći broj poena.

“Mnogi sadržaji koje deca pretražuju nisu im prilagođeni, ne odgovaraju planu i programu i često sadrže štetne informacije. Za razliku od toga, mi deci dozvoljavamo da besplatno dođu do svih lekcija a sa druge strane im obezbeđujemo sigurnost. Kada recimo ukucaju reč ”sumpor” prvo će im izaći Vikipedija, a nakon toga Štreber. Kod nas će dobiti celokupnu lekciju iz neorganske hemije za sedmi razred osnovne škole i to jeste put kojim gradimo poverenje i pružamo sigurnost deci i roditeljima”, ističe Stefanija.

Prva verzija platforme bila je jednostavna, na njoj su se nalazile lekcije razvrstane po razredu i predmetu. Vremenom, uz pomoć psihologa i pedagoga, Shtreber se razvijao, postao interaktivan (forma pitanja i odgovori). Takođe, uz stručnu pomoć uveden je i sistem ”učenja putem pogreške”, što je izuzetno važno za dečije samopouzdanje i izgradnju ličnosti.

Danas, zahvaljujući inovativnom projektu koji je startap razvio kroz Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost Shtreber izgleda drugačije. Pored elemenata igre, dobio je i elemente društvene mreže strogo edukativnog sadržaja, gde se kroz omogućen nadzor postavljenog sadržaja od strane nastavnika, štite deca od štetnih i neprimerenih informacija.

Nijedna slična platforma se ne bavi školskim gradivom i onim što je deci potrebno na svakodnevnom nivou, prilagođeno kroz igru. Dodatno, unapređeno je digitalno obrazovanje jer uz pomoć moderne tehnologije poboljšan je kvalitet usvajanja gradiva u redovnom školovanju, a deca i nastavnici se mogu međusobno povezati.


”Kreiranjem i razvojem digitalne beležnice sa velikim brojem dece i nastavnika možemo da odemo korak dalje, da im pored učenja iz naših sadržaja ponudimo da samostalno kreiraju sadržaj koji im odgovara. Moći će i da popunjavaju, dele sa vršnjacima, kreiraju pitanja i slike, što dovodi do vršnjačke edukacije koja se dobija isključivo povezivanjem dece”, navodi Stefanija.


Platforma Shtreber je defintivno početak pravog školovanja ”na daljinu”, enciklopedija različitih objašnjenja istih pojmova, kvalitetno obrazovanje na bilo kom mestu u bilo koje vreme za svako dete.

 Evropska unija je najveći donator i najvažniji trgovinski partner Srbije, a kompanije iz EU najveći investitori u srpsku privredu. Podrška Evropske unije razvoju ekonomije i konkurentnosti u Srbiji vredna je više od 200 miliona evra za period od 2001. do danas. Ukidanje trgovinskih barijera, investicije iz zemalja članicama i projekti koji imaju za cilj da povećaju konkuretnost preduzeća, doprineli su rastu broja radnih mesta i ekonomskom razvoju Srbije. 

Mala i srednja preduzeća, kao i kompanije iz Srbije mogu da konkurišu za finansijska sredstva putem nekoliko projekata i programa, kao što su COSME, Horizont 2020, EUPRO, Inovacioni fond. Brojni finansijski instrumenti za mala i srednja preduzeća dostupni su i kroz program regionalni WB EDIF, Evropsku investicionu banku (EIB) i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD).