Svake godine, 25. novembra obeležava se početak kampanje Orange the World – 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja. To je, međutim, tema o kojoj bi trebalo da se priča tokom cele godine, saglasili su se učesnici na svečanom otvaranju kampanje, održanom na Kalemegdanu.

Istim povodom, otvorena je i imerzivna izložba „Bezbedna svuda” koja će u narednih 16 dana biti dostupna svima koji prošetaju Kalemegdanskim parkom. Cilj izložbe je da se jednostavnim rešenjima skrene pažnja na moguće načine unapređenja bezbednosti žena u javnom prostoru.

Jedna od tri žene širom sveta doživela je fizičko ili seksualno nasilje tokom svog života, a mi toliko često ponavljamo ovaj zapanjujući broj da je postao opštepriznat, ali apstraktan broj. Zaboravljamo ljudske tragedije iza toga, rekla je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva.

„Zaboravljamo da govorimo o našim majkama, sestrama i ćerkama, o ženama poput mene ili vas. Zaboravljamo da je borba za prava žena borba za svačija prava“, navela je Halačeva.

Ona je podsetila da je u martu ove godine Evropska komisija predložila novu Direktivu o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

„Po prvi put će se utvrditi obavezujuća pravila EU za sveobuhvatno rešavanje nasilja, uključujući nasilje na internetu. To je još važnije u svetlu trenutnog porasta sajber nasilja zasnovanog na rodu“, rekla je Halačeva.

Direktorka Kancelarije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost (UN WOMEN) Milana Rikanović rekla je da je fokus ovogodišnje kampanje Orange the Vorld bezbednost žena u javnom prostoru, a da statistika govori sama za sebe.

„Da li znate da svaka četvrta žena u Zemunu nosi biber sprej, za svaki slučaj. Naši partneri kažu da prema njihovom istraživanju svaka šesta žena u Pančevu ne izlazi sama noću. 71 odsto žena doživelo je neki oblik nasilja u javnom prostoru – od zviždukanja, neželjenog dodirivanja, do toga da je 9 odsto žena doživelo silovanje ili pokušaj silovanja“, rekao je Rikanović, navodeći da je izložba nastala nakon razgovora o iskustvima žena iz pet gradova širom Srbije.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je da su žene kroz istoriju bile izložene raznim vrstama nasilja o kojima se nije pričalo i da je zato važno da se takva praksa sada prekine.

„Zato je cilj Vlade Republike Srbije bio i biće nulta tolerancija prema bilo kom obliku nasilja, a Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost će uvek biti partneri u ostvarivanju ovog cilja. Na današnji dan moramo da pošaljemo poruku da svaka žena mora da se odupre nasilju, da ne sme da ćuti, da zna da ima kome da se obrati“, rekla je ministarka Kisić.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Biljana Zekavica rekla je da bi svi relevantni akteri trebalo da blisko sarađuju na iskorenjivanju nasilja nad ženama i unapređenju regulatornog okvira.

Otpravnik poslova ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji Dominik Otvej rekao je da je njihova diplomatska misija poslednjih godinu dana aktivno uključena u podizanje svesti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

„Nažalost, ovaj problem je globalni fenomen, i imali smo užasne slučajeve u Velikoj Britaniji. Zato smo se fokusirali na to kako da učinimo ulice bezbednijim, kako da poboljšamo bezbednost u onlajn svetu. Opredelili smo sredstva za poboljšanje bezbednosti u javnom prevozu, za poboljšanje javne rasvete“, kaže Otvej.

„Ujedinjeni u aktivizmu da zaustavimo nasilje nad ženama i devojčicama“ tema je ovogodišnje kampanje „Narandžasti svet – 16 dana aktivizma“, koja traje od 25. novembra do 10. decembra, kada obeležavamo Međunarodni dan ljudskih prava.

Ove godine Delegacija EU u Srbiji se pridružuje globalnoj kampanji promovišući osnažene žene i kroz saradnju sa širom zajednicom protiv fizičkog, verbalnog i/ili socio-ekonomskog nasilja.

Tokom ove globalne kampanje sarađivali smo sa uspešnim glumcima iz Srbije u sferama mode, umetnosti, sporta, književnosti, kinematografije itd.