Panelom pod nazivom Dokle smo stigli s EU integracijama koji je održan u Beogradu, završena je Nedelja Evropskog pokreta u Srbiji (EpuS-a) i EU integracija povodom obeležavanja 30 godina postojanja EpuS-a.

U okviru ove nedelje, pod sloganom Daleko je blizu, održan je niz događaja, poput, prezentacije istorijata evropskih integracija Srbije i dokumenta o budućnosti EU,  humanitarne akcije Foruma mladih tokom koje je više od 400 knjiga sakupljenih tokom ovog meseca uručeno Svratištu za decu u Beogradu, akcija Flash mob, kada je poslata poruka da Srbija jeste Evropa.

Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije EU  Srbiji, osvrnula se na to koliko je Evropska unija evoluirala u poslednjih 30 godina, tokom kojih je prebrodila niz kriza i iz kojih je izašla još jača. Ocenjujući trenutnu situaciju, ona je podsetila da „EU stoji ujedinjena sa ukrajinskim muškarcima i ženama koji se bore za pravo da biraju svoju budućnost. Pravo koje često uzimamo zdravo za gotovo. I mi smo ujedinjeni sa Srbijom i celim regionom Zapadnog Balkana u ovim teškim vremenima“, rekla je ona, podsećajući između ostalog na najnoviji paket energetske podrške.

Halačeva je takođe podsetila i na vitalnu ulogu civilnog društva u pretpristupnom procesu, i pri tom se zahvalila svim pro-EU glasovima „što nisu odustali, što su verovali u ovaj projekat i dali sve od sebe da on postane stvarnost. Zato što nastavljate da vidite šumu, a ne samo drveće, zato što držite na dnevnom redu ono za šta se EU zalaže i zato što ne gubite iz vida horizont.”

Jelica Minić, predsednica EPuS-a, u uvodnom izlaganju se osvrnula na istoriju Evropskog pokreta u Srbiji i 30 godina aktivnog rada i zalaganja za evropsku ideju Srbije, uprkos  evroskepticizmu i “evronezainteresovanosti”.

„Pokret je osnovan kao rezultat angažovanja grupe intelektualaca, novinara, umetnika, poslovnih ljudi, nekoliko uglednih bivših političara, i aktivnosti su pretežno bile antiratne, usmerene na kritiku ratne politike, ksenofobiju i nacionalizam.“

Tobias Flesenkemper, šef Misije Saveta Evrope u Beogradu je govorio o zajedničkim korenima Saveta Evrope i Evropskog pokreta. „Oba su zasnovana na idejama i planovima koji su izneti tokom kongresa u Hagu u maju 1948. godine“, podsetio je Flesenkemper.

Sneška Quaedvlieg-Mihailović, generalna sekretarka Europa Nostra, u pozdravnoj reči podsetila je na značaj kulture i umetnosti kao zajedničke vrednosti Evrope i da smo kroz ovu vrednost ujedinjeni u našoj različitosti.

U okviru panela Dokle smo stigli s EU integracijama, poznati srpski satiričari, humoristi i autori, Mićko Ljubičić i Voja Žanetić premijerno su izveli nekoliko pesama posvećenih evropskim integracijama Srbije.