Dan Evrope u Srbiji obeležen je prijemom u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu. Događaju je prisustvovalo nekoliko stotina zvanica – najviši državni zvaničnici, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici nevladinog sektora, medija i brojne druge visoke zvanice. „Evropa je naša kuća“ bio je slogan svečanosti.

Evropa je dom demokratskih vrednosti, gde je demokratija suštinski stub našeg evropskog identiteta; zaštita manjina i ljudskih prava, nediskriminacija, medijski pluralizam, vladavina prava, neki su od naših zaštitnih znakova, kaže ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre.

„U proteklih 20 godina, Evropska unija je napravila značajan napredak u oblasti socijalnih prava, zdravlja i zaštite životne sredine, pomažući da se poboljša opšti kvalitet života ljudi. Danas je priroda bolje očuvana, gradovi imaju čistiji vazduh, a privatnost je zaštićena širom Unije. Solidarnost između država članica EU je takođe porasla, pri čemu države članice jedna drugoj pružaju pomoć od životnog značaja u slučaju katastrofa kao što su poplave ili šumski požari. I moram da kažem, zahvalio bih se i Srbiji koja je takođe doprinela ovoj zaštiti naših građana“, rekao je ambasador Žiofre.

Šef Delegacije EU u Srbiji istakao je i da je Evropa otvorena za nove članice.

„Prošlog oktobra, u Granadi, lideri EU su ponovo potvrdili da je proširenje geostrateško ulaganje u mir, bezbednost, stabilnost i prosperitet, što zahteva da EU bude spremna da dočeka nove države članice. Zemlje kandidati treba da pojačaju reforme, dok EU počinje sa pripremama za prijem novih članica u narednim godinama“, istakao je ambasador Žiofre.

Ceo govor ambasadora Žiofrea

Predsednik Vučić je rekao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji kontinenta, kao i da je za Srbiju to jedna od najvažnijih stvari  – očuvanje mira, života i trasiranje života i budućnosti za mlade.

„Hvala partnerima na pomoći kroz investicije. EU je najveći investitor, od fondova solidarnosti i drugih, kad god su građani Srbije bili ugroženi, od poplava pa nadalje. Taj novac za nas nije mali. Bez EU ne bi bilo projekata, infrastrukturnih, školskih, prosvetnih, naučnih. I za to iskazujem ogromnu zahvalnost i zemljama i ljudima u EU koji su pomagali Srbiju“, naveo je predsednik Vučić, istakavši da je evropski put strateška odluka Srbije.

Obeležavanje Dana Evrope u Beogradu nastavlja se koncertom „Pod zvezdanim nebom“ na Gornjem Kalemegdanu, u petak od 20:30, gde je ulaz besplatan. Nastupa džez orkestar Big Band RTS, a sa njima i Vasil Hadžimanov, Bojana Stamenov, Zoe Kida i Marko Luis, koji će izvoditi jedinstven program koji se ne propušta.

Osim koncerta u Beogradu, Dan Evrope biće proslavljen i u drugim gradovima u Srbiji.

U Novom Sadu, Evropska unija će biti glavni partner Sajma poljoprivrede, sa posebnim paviljonom na kom će biti predstavljena podrška koju EU nudi poljoprivredi u Srbiji, kao i mogućnosti za poljoprivrednike. Svoje štandove imaće i zemlje članice Evorpske unije, gde će predstaviti neke od najznačajnijih poljoprivrednih proizvoda iz svojih zemalja. U periodu od 18. do 23. maja u Hali 1 Novosadskog sajma posetioce očekuje bogat program i inspirativni razgovori, a biće u prilici i da degustiraju brojne proizvode iz zemalja Evropske unije.

Evropska unija organizovaće seriju razgovora sa mladima iz akademske zajednice o tome koji su ciljevi za Srbiju, gde vide zemlju u razvoju inovativnih tehnologija, ali i širenju kreativnih ideja. U NišuSuboticiKragujevcuUžicu i Novom Pazaru razgovaraće se o Planu rasta, digitalizaciji i inovacijama, cirkularnoj ekonomiji, kulturnom nasleđu, ali i o kreativnim industrijama koje Srbiju stavljaju na evropsku kulturnu mapu.

Dan Evrope proslavlja se u čitavoj Evropi, a Beograd je samo jedan od gradova koji se seća Šumanove deklaracije, koja je pokrenula evropsku ideju o zajedništvu i jedinstvu kontineta.

To je jedan od najznačajnijih praznika Evropske unije, a slavi se mir, jedinstvo i težnja da rat između evropskih naroda bude nezamisliv. Evropljane spaja želja za boljim životom i prosperitetnom zajedničkom budućnošću.

Pogledajte kako je Dan Evrope obeležen širom sveta