Više od 250 biciklistkinja i biciklista svih uzrasta učestvovalo je na ovogodišnjem „Defileu niških biciklista“ koji se tradicionalno organizuje svake godine kao deo Evropske nedelje mobilnosti.

„Slogan ovogodišnje Nedelje mobilnosti je Krećimo se kvalitetnije štedimo energiju tako da je fokus na održivim i alternativnim vidovima prevoza. Svake godine ova nedelja pred lokalne zajednice stavlja mogućnost da razmatraju druge vidove urbane mobilnosti, kako bi uža gradska jezgra bila sa što manje automobila, a sa što više prostora za pešake i bicikliste. Ovo doprinosi zdravlju ljudi, zdravlju zajednice i boljoj životnoj sredini“, reči su Danijele Vučić, menadžerke EU info kutka Niš.

Ona je podsetila da se Evropska nedelja mobilnosti obeležava od 2002. godine širom Evrope i da je prošle godine u ovoj manifestaciji učestvovalo preko 3000 gradova iz 50 zemalja.

Defile niških biciklista zajednički i tradicionalno organizuju Udruženje biciklista „Karavan tim“, Grad Niš i niški EU info kutak. U defileu su učestvovali građani svih uzrasta, a organizatore posebno raduje veliki broj dece i mladih koji se odazvao pozivu, te su ovo velikim delom bile porodične vožnje.

Po rečima Vladana Antića iz udruženja biciklista „Karavan tim“, „Defile niških biciklista“ je svakako jedna od najmasovnijih akcija koju oni organizuju:

„Ove godine je fokus na gradskim ulicama jer želimo da što više vozimo dvotočkaše kroz grad, kako bi našim sugrađanima skrenuli pažnju na prisustvo biciklista i kako bi ohrabrili bicikliste da nastave sa vožnjom po gradu.“

Antić pojašnjava da je u poslednjih nekoliko godina povećan broj biciklističkih staza u Nišu, ali da to još uvek nije dovoljno za kvalitetan  biciklistički saobraćaj uzimajući u obzir broj bicikala i veličinu grada.

Maršruta je i ove godine krenula sa centralnog gradskog trga, zatim  preko Jagodin male i Durlana išla Knjaževačkom ulicom, te preko Bulevara Nemanjića i Sremske, stiglo se do Bulevara Zorana Đinđića i stadiona „Čair“, gde je vožnja završena u Parku Čair. .

„Ono što nama nedostaje jeste funkcionalna mreža biciklističkih staza i povezivanje svih delova grada sa centrom“, zaključuje Antić.

Razvoj sporta danas u velikoj meri zavisi i od primene savremenih tehničkih i inovativnih rešenja a ovogodišnji „Defile niških biciklista“ bio je prilika da se sportistima i rekreativcima Niša predstavi aplikacija „City and me“.

Nišlijke i Nišlije imaju priliku da učestvuju u izazovu: od 16. septembra do kraja meseca, i da za 100 kilometara pređenih biciklom ili pešaka dobiju neku od nagrada.

Poslovično, završetak biciklističke vožnje Nišom završio se sportskim danom koji je organizovan u parku Čair u saradnji sa partnerima iz Dečije akademije sporta Niš.

 

Svake godine, od 16. do 22. septembra, održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. Godišnja tema za 2023. jeste „Uštedi energiju“.

Sprovođenjem Evropske nedelje mobilnosti u Srbiji koordinišu Stalna konferencija gradova i opština – Savez opština i gradova Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što doprinosi još masovnijem obeležavanju manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa.