Energetska tranzicija, bezbednoszt i usklađenost, kao i povećanje energetske usklađenosti – bile su glavne teme današnje konferencije RE-SET SUMMIT EKONOMIJA – nacionalni integrisani energetski plan, u organizaciji Adria Medija Grupe.

Tokom prvog panela se obratio Nikola Bertolini, šef sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je podsetio na dobru saradnju Srbije i EU u oblasti energetike.

Energija je glavni sektor u svim okolnostima i na svakom kontinentu. Ova dodatna kriza koja je nastala nepravednom agresijom Rusije na Ukrajinu dodatno je aktuelizovala energetsko pitanje. Mi otvaramo klaster 4 i to znači da se Srbija brže približava Evropskoj uniji. Imamo jasne ciljeve do 2050. godine, koje je preuzela i Srbija. Intenzivno radimo na gasnoj diverzifikaciji. Zajedno sarađujemo kako bi podržali ove procese. Izazovi su veliki posebno u gasnom sektoru. Radujemo se da imamo aukcije za obnovljive izvore o kojima je ministarka govorila“, rekao je Bertolini.

 

 

Ministarka rudarstva i energetike, Dubravka Đedović, konstatovala je da je energetska tranzicija veoma zahtevna i da je zbog toga Srbiji u njenom sprovođenju neophodna pomoć.

„Moramo da znamo da je energetska tranzicija zahtevna, dugoročna, skupa i da moramo imati adekvatnu pomoć i tu pre svega mislim na pomoć Evropske unije. Radimo na planu pravedne tranzicije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja uskoro treba da nam dostavi plan o socioekonomskim posledicama dekarbonizacije. To bi trebalo da nam pomogne da tranzicija bude što bezbolnija.“

Alesandro Bragonzi, šef regionalnog predstavništva za Zapadni Balkan, EIB Global, objasnio na koji način se obavlja saradnja između Srbije i Evropske investicione banke:

„Postoji sporazum međunarodnih institucija o važnosti energetskog pitanja kao i o modelitatima sprovođenja energetskih reformi. Uloga EIB uklapa se u strategiju i politiku EU. Sve naše finansijske aktivnosti se oslanjaju na politike i ciljeve koje je ustanovila EU. Mi nismo politička instutucija što znači da mi treba da analiziramo tehničku izvodljivost projekata. Način na koji funkcionišemo jeste da finansiramo javni i privatni sektor.“

Foto: Kurir

Pročitajte još:

EBRD i EU podržavaju energetsku efikasnost u Srbiji

Srbija i EU zajedno za energiju